JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Grensehandel ingen trussel

Færre nordmenn enn ventet reiste til Sverige for å kjøpe alkohol i 2011. – Grensehandelen er derfor ingen trussel mot Vinmonopolet, mener Actis.

Ferske tall fra Systembolaget viser en svak økning med bare 0,6 prosent i den totale solgte mengden alkohol langs grensen til Norge i 2011. Det er betydelig mindre enn prognosen for økningen i den generelle grensehandelen som Statistisk sentralbyrå har laget.

– LES OGSÅ: Sverige kan redde julebaksten

Salget av øl og vin på Systembolagene som ligger nært Norge øker litt, med henholdsvis 1,5 og 1,8 prosent, mens salget av brennevin går tilbake med 2,3 prosent.

– Det interessante er at nordmenn ser ut til å bruke mer penger på andre varer enn alkohol. Det betyr at det er andre ting som lokker nordmenn til kjøpesentra på svensk side av grensen, enn en tur på Systembolaget. Nordmenns grensehandling er dermed ikke en tilstrekkelig grunn til å senke alkoholavgiftene, sier generalsekretær i Actis - Rusfeltets samarbeidsorgan, Anne-Karin Kolstad.

Hun er uenig med de som hevder at grensehandelen er en trussel mot Vinmonopolet, og mener at det er taxfree-butikker på norske flyplasser som står for det meste av det uregistrerte forbruket i Norge.

– LES OGSÅ: Tatt med 90 kilo smuglersmør

I fjor beslagla tollvesenet 415 000 liter øl og 72 000 liter vin, større mengder enn noen gang før. Tolldirektør Bjørn Røse hevder at deler av alkoholen går til «faste kunder», mens en god del også blir omsatt på serveringssteder.

– Det bekymrer oss at utesteder i Oslo omsetter illegal alkohol. Her må man inn med en rekke kontroller for å finne ut om utestedene omsetter smuglersprit og annen illegal alkohol. Vi vet at milliardbeløp unndras beskatning i utelivet i Oslo. Dette må vi få stoppet, sier Anne-Karin Kolstad. (ANB)

Annonse
Annonse