JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Varsler kamp mot Forsvars-flytting

LO-nestleder Tor-Arne Solbakken varsler at LO vil legge inn tung skyts mot flytting av den nye stasjonen på Sørreisa.

anders.hauge-eltvik@lomedia.no

Det første av flere fagligpolitiske samråd om Forsvarssjefens fagmilitære råd ble holdt i Tromsø tirsdag.

Forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) var til stede og redegjorde for de sikkerhets- og forsvarspolitiske utfordringene som kommer fremover.

LOs nestleder Tor-Arne Solbakken, som selv kommer fra Forsvaret, forklarte LOs mange innvendinger mot Forsvarssjefens fagmilitære råd. Én av dem er forslaget om å legge ned det nye kontroll- og varslingsanlegget på Sørreisa, og samlokalisere det på Reitan.

– Forslaget om samlokalisering er en dårlig skjult omkamp. Fjellanlegget har irritert forsvarsledelsen siden det ble vedtatt. LO frykter konsekvensene av en samling vil gi dårligere robusthet. Dessuten kommer flyttingen til å medføre enorme kostnader. Denne saken kommer LO til å legge det store tunge loddet i vektskåla på. Sørreisa må ikke flyttes til Reitan, sier han.

Blant en rekke forslag han var kritisk til, fantes forslaget om å legge ned en bataljon i Nord-Norge, samle de nye jageflyene på Ørland og bekymring for verneplikten.

Solbakken poengterer også at man må fokusere på de sivile i Forsvaret, som han mener representerer stor kontinuitet og kan benyttes i større grad.

I debatten tok en rekke NOF-, NTL- og Fellesforbundet-medlemmer ordet mot de samme forslagene.

Forsvarsministeren startet med å poengtere at Forsvaret har omstilt seg mye de siste 10-15 årene, og berømmet den jobben som har vært gjort.

Han poengterte at verneplikta er bærende for denne regjeringa og Arbeiderpartiet. – Men skal den overleve, må den hele tiden tilpasses virkeligheten, mener han.

– Måten vi har fått til det på er nesten ikke sann. Jeg får brev fra misfornøyde unge menn som sier de har trent hele livet for å komme inn i Forsvaret, men at de ikke får lov. Det er fordi vi velger de aller, aller beste. Vi har et a-lag av vernepliktige, sier han.

Barth-Eide gikk også inn på den hete poteten om en eller flere kamplybaser.

– Jeg er enig i at Ørland er en glitrende flystasjon, med veldig, veldig gode muligheter for øving og trening. Men jeg er også enig i at den ligger feil sted i landet. Det er argumenter både for flere kampfly i Nord og på Ørland. Dette er en vanskelig kabal, og den har et stort økonomisk tilsnitt, så vel som sikkerhetspolitisk. Man kan se for seg andre løsninger, med en hovedbase og hyppige deployeringer til andre baser. Vi har ikke trukket konklusjonen, det er derfor viktig å høre hva dere tenker om disse tingene, sier han.

Men én ting kunne han fastslå om valgene:

– Jeg kommer ikke til å legge arbeidsplasser til grunn. Vi har lagt ned hjørnesteinsbedrifter og -baser før. Vi tør å gjøre det igjen – det er vondt og vanskelig – men det er noen enda dypere spørsmål vi må forholde oss til i denne sammenhengen.

Annonse
Annonse