JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ta en sjanse!

Tar du sjanser eller ikke? Det er helt avgjørende for hvilken jobb du havner i.

Ditt forhold til risiko er nemlig med å bestemme både yrkeskarrieren og hvor du foretrekker å jobbe.

Det viser en undersøkelse som de forskerne Fred Schroyen og Karl Ove Aarbu har gjennomført, skriver Paraplyen, internorgan for Norges Handelshøyskole (NHH).

De to har bedt et representativt utvalg av den norske befolkningen svarte på spørsmål omkring sine holdninger til risiko. I alt deltok 1.500 personer i undersøkelsen.

– Les også: Oprahs karriereråd

Personer som i større grad mistrives med risiko, trekker gjerne inn i offentlig sektor, eller store selskaper, viser tallene til Aarbu og Schroyen. Lavere sannsynlighet for å miste jobben er et sannsynlig motiv.

– Vi ser at de som misliker risiko tenderer til å arbeide i det offentlige. Det kan være fordi man har et større stillingsvern når man jobber i denne sektoren, og at man på den måten unnslipper noe av den risikoen arbeidstakere i privat sektor opplever, forklarer professor Fred Schroyen som er forsker ved NHH og har risikopreferanser som ett av sine forskningsfelt..

– Store selskaper er også populært blant de som misliker risiko. Arbeidstakerne tenker nok at slike selskaper er mer solide og at å miste jobben er mindre sannsynlig enn det er mindre bedrifter, noe flere andre statistikker også bekrefter, sier Schroyen.

– Les også: Farlige arbeidsplasser

– Nordmenn er ikke spesielt glade i risiko, men i forhold til land som for eksempel USA, har folk i Norge en generelt lavere terskel for å ta en sjanse.

En solid velferdsstat, med et sjenerøst sikkerhetsnett, kan være årsaken til at nordmenn har mindre imot risiko enn amerikanere.

– Relativ risikoaversjon er et mål på hvor sterkt vi misliker risiko. For en person som ikke bryr seg om risiko ligger dette tallet på null. For gjennomsnittsnordmannen ligger dette tallet på fire, mens det i USA blir målt til omtrent åtte når samme metoden blir brukt, forteller Schroyen.

Et lands samlede risikopreferanser har mye å si for økonomisk utvikling. Spesielt innovasjon og nyskapning påvirkes av individenes holdning til risiko.

– For at det skal være vilje til å satse på nye ideer kan ikke frykten for å ta risiko, være for stor. Sånn sett kan vi være glad for at nordmenn ikke er mer i mot å ta risiko enn det våre undersøkelser viser, sier økonomiprofessoren.

– Les også: Interesser og yrker

Også når det kommer til spørsmål omkring helse, spiller holdinger til risiko inn. Aarbu og Schroyen finner at relativ risikoaversjon henger sammen med sannsynligheten for at en person røyker.

De som har en høyere grad av riskoaversjon har lavere sannsynlighet til å røyke.

Derimot fant man ikke noen klare sammenhenger mellom risikoreferanser og overvekt.

Lykkelige mennesker tar mindre risiko enn andre. Her kan du hvorfor.

Annonse
Annonse