JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Departementene følger ikke opp

Departementene følger for lite med, for å følge opp selskapene de eier på en god måte.

morten.hansen@lomedia.no

Statkraft og Statoil har investert i utlandet, uten at henholdsvis Nærings- og handelsdepartementet og Olje- og energidepartementet har fulgt opp disse investeringene på en god måte.

– Det er alvorlig at departementene ikke etterspør relevant informasjon for å sikre god oppfølging av statens mål med eierskapet, sier riksrevisor Jørgen Kosmo.

– Liten vits

Han konstaterer at flere av selskapene Riksrevisjonen har undersøkt, har hatt svak avkastning over tid. Dette gjelder blant annet selskaper med forretningsmessige mål som Mesta, Baneservice og Secora.

Mesta har i perioden 2006-2010 hatt en gjennomsnittlig årlig avkastning på minus 7,6 prosent.

Kosmo mener Mesta har fått lov til å sove i timen.

– De første årene hadde de fordeler av å ha oppdrag med seg inn i selskapet. Mesta skulle hatt mulighet til å tilpasse seg den konkurranseutsatte virkeligheten bedre enn de har gjort. De greide ikke omstille seg til å konkurrere fullt ut, sier Kosmo.

Det er denne mangelen på omstilling som har fått konsekvenser for avkastningen.

– Det er liten vits å ha eierinteresser i et selskap som går med underskudd i det kommersielle markedet, fastslår Kosmo.

Annonse
Annonse