JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha forbundsvist oppgjør

Norsk Arbeidsmandsforbund går inn for at årets lønnsoppgjør skal gjennomføres forbundsvist.

ane.borrud@lomedia.no

Forbundsstyret anbefalte i dag forbundets representanter i LOs representantskap å stemme for forbundsvist oppgjør.

Frontfag

Blir det vedtak om forbundsvist oppgjør i LOS representantskap på møtet 23. februar, betyr det at Fellesforbundet blir frontfag, altså at det er først ute i forhandlinger med Norsk Industri. Forhandlingene på tariffavtalene i de andre forbundene vil begynne etter at Fellesforbundet er ferdig. Resultatet fra dette oppgjøret vil være retningsgivende for de andre oppgjørene.

Heve de lavlønte Det er LOs representantskap som vedtar de endelige tariffkravene. Arbeidsmandsforbundets forbundsstyre har i sitt vedtak lagt vekt på å heve de lavtlønte, gjennom blant annet å heve minstelønna og å endre garantibestemmelsene.

Her er kravene:

– Det fremmes krav om generelt tillegg som ivaretar kjøpkraften til medlemmene.

– Det fremmes krav som spesielt ivaretar at de lavest lønte prioriteres i alle overenskomster. Dette innbefatter både særskilte lavlønns- og eventuelle likelønnstillegg for overenskomstene, inkludert heving av minstelønn og forbedring av garantiordninger. Lønnsgrupper som blir hengende etter har krav på nødvendige lønnstillegg for å utjevne skjevheter mellom arbeidstakergrupper.

– Det fremmes krav som bidrar til økt rekruttering av ungdom gjennom forbedring av lærlingenes lønns- og arbeidsvilkår.

– Det fremmes krav om bestemmelser i overenskomstene som tilrettelegger for at tillitsvalgte kan bidra til å forhindre useriøs virksomhet og sosial dumping.

Annonse
Annonse