JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Åpner sak om Oslo universitetssykehus

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité vil se nærmere på sammenslåingsprosessen, pasientsikkerhet og innføring av nytt datasystem.

Kristelig Folkeparti har tatt initiativ til saken. KrF har fått støtte av Fremskrittspartiet. De to partiene, som utgjør mindretall i kontroll- og konstitusjonskomiteen, åpner nå sak for å belyse tre sider: Prosessen og innføringen rundt nytt IKT-system, forhold knyttet til pasientsikkerhet og Helse- og omsorgsdepartementets styring av sammenslåingsprosessen.

Saksordfører Anders Anundsen (Frp) mener det er store utfordringer ved Oslo universitetssykehus og at det derfor er viktig å åpne sak.

– Les også: Frykter todelt helsevesen

– Stortinget må få innblikk i hva som har skjedd rundt IKT–prosjektene, departementets håndtering av prosessene og ikke minst om Stortingets forutsetning om pasientsikkerhet er oppfylt, sier Anundsen.

Anundsen skal legge fram fremdriftsplan i saken på neste komitémøte.

– Da foreslår vi hvordan saken skal håndteres videre. Det er naturlig at det blir åpen kontrollhøring. Vi kommer til å bruke all tid som er nødvendig for å komme til bunns i de tre problemstillingene, sier Anundsen til NTB.

– Vi har hatt flere brevvekslinger med helse– og omsorgsminister Anne–Grete Strøm–Erichsen (Ap) over tid om Oslo universitetssykehus. Etter å ha gått gjennom dette materialet har mindretallet i komiteen gått inn i særlig tre områder. Vi skal behandle dette helt konkret i et saksforberedende møte, sier Anundsen.

– Les også: Tilfeldig varsling av helsepersonell

Det ene av de tre punktene på listen dreier seg om IKT. Helseforetakene Rikshospitalet/Radiumhospitalet, Ullevål og Aker ble 1. januar 2009 slått sammen til Oslo universitetssykehus (OUS). Målet var å skape klarere arbeidsdeling mellom sykehusene. OUS har per i dag forskjellige systemer for pasientinformasjon.

Innføring av nytt system skulle fjerne grenser og la sykehusene kommunisere direkte. Prosjektdirektør Cathrine Lofthus ved OUS uttalte i fjor til Aftenposten at prosjektet først ble kraftig forsinket, før man valgte å stanse det. Ifølge avisen ble det svidd av nærmere 160 millioner kroner på arbeidet.

– Særlig vekt legger vi på rot rundt bestilling og avbestilling av pasientjournalsystemet. Departementet har sagt opp en avtale om innføring av systemet, sier Anundsen.

Pasientsikkerhet

– Det andre punktet handler om Stortingets helt klart uttrykte forutsetning om at omstillingsprosessen ikke skulle gå ut over pasientsikkerheten. Vi må finne ut om forutsetningen faktisk er oppfylt. Bakgrunnen for det er flere tilsynssaker som er åpnet. Dette må undersøkes nærmere, sier Anundsen.

Det tredje punktet handler om sammenslåingsprosessen.

– Vi vil se på departementets ansvar og styring overfor helseforetaket i omstillingsprosessen. Statsrådens svar skyver ansvaret ned på helseforetaket. Samtidig er vi kjent med at man har gjennomført jevnlige møter mellom departement og helseforetak. Det betyr at departementet er sterkt ansvarlig med på det som skjer i prosessen, sier Anundsen.

Omstillingsprosessen er den største i det norske helsevesenet og berører både ansatte og pasienter. I juni i fjor gikk sykehusdirektør Siri Hatlen av fordi hun og styreledelsen i OUS ikke kunne bli enige om en fremdriftsplan for sykehuset. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse