JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vi er mer alene

Vi er alene i halvparten av arbeidstiden, og menn jobber mer alene enn kvinner.

Det viser Tidsbruksundersøkelsen 2010 fra Statistisk sentralbyrå.

Ifølge undersøkelsen er nordmenn flest rett og slett mer alene i dag enn i både 1990 og 2000. Også på fritiden er menn mer alene enn kvinner, mens barn og unge er minst alene.

I snitt er vi er én time og tre kvarter mer alene hvert døgn enn for 20 år siden.

– Les også: Isolerte sjefer

I 2000 var vi nesten én time mer alene per døgn enn vi var i 1990.

Fra 2000 til 2010 økte dette videre, og nå er vi altså én time og tre kvarter mer alene enn for 20 år siden. Det har vært en økning i alle aldersgrupper alle dager i uka. Dette er gjennomsnittstall basert på alle dager i et helt år.

Når du sover, regnes det som å være alene. 2010-tallene viser at menn er nær en halv time mer alene enn kvinner i løpet av et døgn. Barna er minst alene, og de unge er også mindre alene enn andre. De eldre er mest alene.

Vi er relativt sett mer alene når vi er på reise enn når vi er på andre oppholdssteder, hvis vi ser bort fra hjemmet, hvor vi sover.

Vi er mer sammen med andre når vi holder på med fritidsaktiviteter enn andre aktiviteter, bortsett fra i utdanning.

Unge er sammen

Når vi er mer alene, er vi naturlig nok mindre sammen med andre. I løpet av døgnet er det personer i aldersgruppen 9-15 år og 16-24 år som er mest sammen med personer utenom egne husholdsmedlemmer.

For begge disse gruppene er tiden godt over seks timer. Dette synker med alderen. Blant 67-74-åringer er tiden sammen med bare andre på noe under to og en halv time i løpet av døgnet.

Ser vi på fellestid i familien, viser tallene at 9-15-åringer er sammen med bare husholdsmedlemmer i nærmere tre og en halv time hver dag, mens tilsvarende tall for 16-24-åringene bare er to timer.

– Les også: Kvinnesjefer mest fornøyd

Barn er dessuten i gjennomsnitt mindre hjemme enn voksne, til sammen 14 og en halv time per døgn.

Eldre er hjemme nesten 18 og en halv time per døgn.

I forhold til 1980 er vi alle mindre hjemme i 2010, men det har ikke vært noen stor endring fra tallene i 1990 og 2000.

Blant menn har tiden hjemme faktisk økt de siste ti åra, mens den har sunket blant kvinner.

Siden 1990 har andelen som har vært hjemme hos andre i løpet av døgnet sunket. Det er de unge som er mest hjemme hos andre, men andelen var betydelig lavere i 2010 enn i 2000.

Godt voksne og eldre bruker derimot mer tid på hytta enn andre aldersgrupper.

Mest privatbil

Når vi er på reise, er privatbilen det viktigste transportmidlet.

Andelen som bruker bil, har økt betydelig mellom 1980 og 1990, men har holdt seg nokså stabil de siste 20 åra.

Tiden vi sitter i bilen hvert døgn har holdt seg temmelig konstant i denne perioden. 70 prosent brukte bil som transportmiddel per døgn i 2010.

Det er blitt mindre forskjeller mellom kjønnene når det gjelder bilbruk i disse åra, men det er fremdeles menn som bruker mest tid i bilen i løpet av døgnet. Økningen i bilbruken har vært størst blant de eldste.

Det har vært ubetydelig endring i bruken av offentlig transport og bruk av beina når man er på reise.

Kvinner og barn

I tidsbruksundersøkelsene vil samvær si at personene oppholder seg på samme sted, og at det er en viss grad av kontakt mellom dem. Med denne definisjonen, viser det seg at kvinner er betydelig mer sammen med sine egne småbarn enn menn. Denne forskjellen jevner seg ut når barna blir større.

Det har også vært en gradvis tendens til at vi sovner seinere på kvelden fra 1980 til 2010. I samme periode er TV-titting blitt mer spredt utover døgnet. Det er bare en liten forskjell i disse tidsbruksvanene mellom 2000 og 2010.

Lørdag formiddag mellom klokken 11.30 og 12.00 er den perioden i uka som i størst grad er avsatt til husholdsarbeid, utenom innkjøp. Da bedriver 31 prosent av befolkningen denne type aktivitet. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse