JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tar avstand fra røykeforslag

Fagforbundet avviser at det støtter forslaget til organisasjonen Tobakksfritt, som går inn for å forby røyking på bussholdeplasser og uterestauranter.

Nå vurderer forbundet å trekke seg som medlem av antirøyk-organisasjonen, som denne uken har fått stor oppmerksomhet for sine radikale forslag.

– Fagforbundet støtter forebyggende arbeid i forbindelse med røyking, men kommer til å vurdere tilknytningen til organisasjonen Tobakksfritt etter et møte i mars, sier Fagforbundets informasjonssjef Tone Zander i en skriftlig uttalelse til Fri Fagbevegelse.

Reaksjoner

Forbundet har de siste dagene fått en rekke henvendelser fra misfornøyde medlemmer. De vil ikke at forbundet deres samarbeider med en organisasjon som går inn for å begrense røyking i friluft, kutte kraftig ned på antall utsalgssteder, og som vil forby salg av tobakk om kvelden og natten.

Fagforbundet har i flere år vært medlem av Tobakksfritt, et samarbeid som kom i stand i forbindelse med innføringen av røykeloven i 2003. Og de er i godt selskap. Både Legeforeningen, Tannlegeforeningen, Kreftforeningen, Sykepleierforbundet og Idrettsforbundet er medlemmer, men etter hva Fri Fagbevegelse kjenner til har ingen av dem sagt seg uenig i de siste forslagene.

Ikke informert

Fagforbundet ønsker imidlertid ikke å bli tatt til inntekt for et forslag de ikke visste om før det ble presentert på Dagsrevyen tirsdag.

– Vi ønsker ikke å bli tatt til inntekt for et forslag vi ikke har hørt om og ikke har drøftet, sier Zander og stiller spørsmål ved Tobakksfritts arbeidsmetoder:

– Vi kommer til å ta opp arbeidsmetodene Tobakksfritt benytter på et møte som organisasjonen har innkalt til i begynnelsen av mars, sier hun.

Både NRK og Aftenposten har trukket fram Fagforbundet som en av Tobakksfritts «tunge» støttespillere.

Beklager feil

Tobakksfritts leder Tore Sanner innrømmer at Fagforbundet ikke er blitt orientert om de nye forslagene, som ble presentert for Helse- og omsorgsdepartementet torsdag 11. februar.

– Av en eller annen grunn hadde navnet til Fagforbundets kontaktperson falt ut på mailinglisten da vi sendte ut informasjon om forslaget mandag, dagen før det kom i mediene. Det skjedde en feil, og det beklager jeg, sier Sanner.

Han har heller ikke sett noe til Fagforbundets representant på de siste møtene organisasjonen har holdt.

– Hvis vi hadde hatt et eget sekretariat som tok seg av informasjonen, ville dette vært lettere. Nå er mye blitt tatt på sparket, sier Tore Sanner.

Annonse
Annonse