JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Demonstrerte mot Ap

Motstanden mot EUs vikarbyrådirektiv brer om seg i LO.

Ap lar seg imidlertid ikke rikke, som ANB skrev tirsdag.

– Om LO snur og krever veto mot direktivet, vil ikke det endre vår holdning. Motstanderne mot direktivet frykter noe vi mener det ikke er noen grunn til å frykte, sier Anette Trettebergstuen, Aps arbeidspolitiske talskvinne, til NTB.

I et innlegg hun har skrevet sammen med eksstatsråd Knut Storberget på Arbeiderpartiets nettsider, beskyldes direktivmotstanderne for vikarierende motiver.

– Debatten preges av EØS–motstand og er nesten rensket for det direktivet handler om, hevder de to.

– Les også: LO avventer vikarsvar

Onsdag ettermiddag gikk en rekke tunge LO-forbund til politisk streik mot vikarbyrådirektivet. Appeller og demonstrasjoner ble holdt flere steder i landet. Anette Trettebergstuen opplevde å bli pepet ut av sinte fagorganiserte.

– Det er klart det gjør inntrykk å se så mange engasjere seg. Det er ikke tvil om at mange frykter at direktivet vil føre med seg et mindre anstendig arbeidsliv, men Arbeiderpartiet mener altså den frykten er ubegrunnet. Tvert imot vil likebehandlingsprinsippet sikre vikarer bedre lønns– og arbeidsvilkår, sier Ap–representanten.

Neste uke skal LO-sekretariatet diskutere tiltakspakken som arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) har utarbeidet til direktivet. LO-ledelsen har til nå gått inn for å akseptere direktivet, men flere tunge fagforbund krever at regjeringen tar i bruk reservasjonsretten som EØS-avtalen gir rom for.

– Les også: Ikke avvisende til vikar-veto

Dagbladet har snakket med elleve av de 15 faste medlemmene i LO-sekretariatet. Åtte av dem vil gå imot direktivet.

– Jeg tror LO som helhet vil være imot direktivet og at Roar Flåthen stiller seg bak dette, sier leder Hans O. Felix i EL & IT Forbundet.

Selv sier Flåthen at han forstår bekymringen og viser til at LO stilte en rekke betingelser til regjeringen for å støtte direktivet.

– Nå foreligger regjeringens forslag til tiltak. LO vurderer disse i en løpende prosess med forbundene og vil ta endelig stilling innen høringsfristen, sier han.

Departementets foreslåtte tiltak har ikke stagget kritikernes motstand. Aksjonistene mener direktivet vil svekke stillingsvernet og føre til økt vikarbruk.

På Youngstorget i Oslo møtte onsdag rundt 2.000 fagorganiserte fram for å si sin mening om direktivet, ifølge frifagbevegelse.no.

SV sier nei

Regjeringspartiet SV har som eneste parti på Stortinget gått inn for et veto mot vikardirektivet.

– Jeg synes det er trist at Arbeiderpartiet forsøker å få debatten til å framstå som om SV og en nær samlet norsk fagbevegelse prøver å misbruke en anledning til å få bukt med EØS. Denne saken handler om hvordan norsk arbeidsliv skal være og om vi skal ta risikoen på å måtte svekke arbeidsmiljøloven, sier SVs arbeidspolitiske talskvinne Karin Andersen.

Hun mener den voksende bemanningsbransjen er en trussel mot den norske samfunnsmodellen og arbeidstakernes rettigheter.

– Å havne i selskap og på lag med bare NHO og Høyre, mot LO, Sykepleierforbundet og kanskje hele UNIO, burde jo få varselklokkene til å ringe i Arbeiderpartiet, sier hun.

Senterpartiet er ventet å godta en implementering, selv om partiets stortingsgruppe har sagt nei til direktivet.

– Vi er imot direktivet, men vi legger ikke ned veto mot alt vi er uenig i. Når det er sagt, vil LOs standpunkt i saken være viktig for vår holdning til spørsmålet om reservasjonsretten skal tas i bruk, sier Senterpartiets arbeidspolitiske talsmann Geir Pollestad til NTB. (ANB–NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse