JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Byks for Ap

Arbeiderpartiet gjør et byks på 4,7 prosentpoeng til hele 38,3 prosents oppslutning. Senterpartiet havner derimot under sperregrensen.

kjell.werner@anb.no

bjorn.erik.dahl@anb.no

mari.valen@anb.no

Midt i TV 2-striden mellom statsminister og partileder Jens Stoltenberg og næringsminister og partikollega Trond Giske gjør Ap et kjempehopp på Opinion Perducos januarmåling for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Ap får en oppslutning på 38,3 prosent, mens Høyre går tilbake 2,2 prosentpoeng til 27,8 prosent. Frp går svakt fram til 14,3 prosents oppslutning, mens samtlige småpartier sliter med velgerne. Senterpartiet havner under sperregrensen i januar, og på grunn av dette ville det vært borgerlig flertall på Stortinget hvis målingen var valg.

– Motiverende

– Dette er veldig hyggelige og motiverende tall. Jeg tror dette handler om at velgerne ser at vi sikrer arbeidsplassene når ledighet og økonomisk krise truer, sier Aps partisekretær Raymond Johansen til ANB.

Han minner om at Norge nå har den høyeste sysselsettingen noensinne.

– Vi skal ha folk i arbeid, og regjeringen leverer. To tredjedeler av veksten kommer dessuten i privat sektor. Velgerne stoler på vår krisehåndtering, og i tillegg har vi en sterk og tydelig statsminister, mener Johansen.

– Høyre har riktig retning

– At Ap har gjort har gjort så stor framgang, skyldes sikkert at de har gjort mye rett den siste tiden. Men Høyre holder et fortsatt høyt nivå, og det er fortsatt borgelig flertall, sier partileder Erna Solberg til ANB.

Senterpartiet blør i likhet med de andre småpartiene, og havner under sperregrensen med 3,9 prosents oppslutning.

– Vel, både 3,9 og 4,1 prosent er for dårlig. Samtidlig er det lenge til stortingsvalget, og vi i Sp ser fram til å jobbe med politikken vår framover, sier nestleder Ola Borten Moe, som lover å hente tilbake de mange usikre Sp-velgerne.

Bakgrunnstallene viser at Høyre har størst lojalitet blant velgerne fra stortingsvalget i 2009. 85 prosent av Høyres velgere fra den gang holder fremdeles med Erna Solbergs parti. SV derimot, lekker som en sil til Ap. En tredel av SV-velgerne fra 2009 flokker seg nå om Jens Stoltenberg. Hver femte tidligere Sp-velger har satt seg på skigarden.

22. juli-effekten

Valgforsker Frank Aarebrot tror den sterke framgangen for Ap har flere årsaker. Først og fremst mener han at 22. juli-effekten begynner å ta seg opp igjen nå som rettssaken nærmer seg. I tillegg ser han en konsentrasjon rundt de tradisjonelt trygge og ansvarlige partiene Ap og Høyre på grunn av krisen i Europa.

– Høyre viser relativt sett ikke svakhetstegn, men går tilbake fordi Ap går så mye fram, understreker han. Når det gjelder småpartiene, er han ikke nevneverdig bekymret for Senterpartiet under sperregrensen.

– Sp har en ryggrad med mange ordførere og en sterk organisasjon. SV og Venstre er mer sannsynlige kandidater under sperregrensen i 2013, ettersom SV har vært der på flere målinger og Venstre faktisk havnet under sist, sier Aarebrot. Han holder også Miljøpartiet De Grønne (MDG) som en joker ved neste stortingsvalg, etter at partiet har fått fotfeste i en rekke byer og fylker.

Valgforsker Bernt Aardal sier at det for tiden er en tydelig tendens med framgang for Ap. Han tror også 22-juli-effekten kan være på vei tilbake, da også i sammenheng med nyttårstaler som har brakt minnene tilbake. Dessuten understreker Aardal at Ap har stor troverdighet når det hersker økonomisk usikkerhet.

Tallenes tale

Målingen fra Opinion Perduco er tatt opp i perioden 10. til 16. januar. Tusen personer er spurt på telefon hva de vil stemme dersom det var stortingsvalg i morgen. 75 prosent avgir partipreferanse, som fordeler seg slik (endring fra forrige måned i parentes):

- Ap ... 38,3 prosent (fram 4,7)

- SV ... 4,5 prosent (tilbake 0,1)

- Sp ... 3,9 prosent (tilbake 0,2)

- Høyre ... 27,8 prosent (tilbake 2,2)

- Frp ... 14,3 prosent (fram 0,4)

- KrF ... 5,1 prosent (tilbake 0,3)

- Venstre ... 4,2 prosent (tilbake 0,7)

- Rødt ... 1,2 prosent (tilbake 0,4)

- Andre ... 0,7 prosent (tilbake 1,1) (ANB)

Annonse
Annonse