JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Fornuften seiret

22. desember kom beskjeden hele Svalbardsamfunnet har ventet på. Gruvedriften på Svalbard fortsetter.

ane.borrud@lomedia.no

Bitte lille julaften kom den etterlengtede pressemeldingen fra Store Norske: «Nærings- og handelsminister Trond Giske har i dag meddelt styret i Store Norske Spitsbergen Kulkompani at departementet gir klarsignal for åpning av kullgruve Lunckefjell. Samtidig har Miljøverndepartementet gitt godkjennelse etter svalbardmiljøloven».

– Vi har ventet lenge – altfor lenge – på denne beskjeden, sier hovedtillitsvalgt i Store Norske, Arild Olsen.

Kristisk til departementet

Han er sterkt kritisk til at Miljøverndepartementet brukte så lang tid på å behandle søknaden om åpning av gruvedrift i Lunckefjell på Svalbard.

– Det er uholdbart at departementet holdt oss på pinebenken så lenge. Alle her på Svalbard var innforstått med at vi er avhengige av gruvedrifta for å opprettholde samfunnet vi har i dag. Et nei ville betydd kollaps, noe Miljøverndepartementet også var informert om, mener Olsen.

Unngår permitteringer

Ettersom svaret på søknaden lot vente på seg, så advarte Store Norske om at det ville bli permitteringer og oppsigelser dersom selskapet ikke fikk startet opp med Lunckefjell i takt med avvikling av Svea Nord. Nå blir den varslede driftsstansen avlyst.

– Store Norske kommer til å unngå permitteringer nå, sier en fornøyd hovedtillitsvalgt.

Han mener at Lunckefjell og randsoner gir bedriften et 12-15 års perspektiv. Men tenker ikke at det er slutt på gruvevirksomheten på øya etter det.

– Jeg forholder meg til de føringene som ligger i stortingsmeldingene om Svalbard, og det er at det skal være gruvedrift. Men det kan jo bli vanskelig dersom det blir en konstant kamp mot Miljøverndepartementet og miljøbevegelsen, sier han.

Sats på teknologi

For miljøbevegelsen har rast mot avgjørelsen om å åpne gruve i Lunckefjell.

– Dersom ikke Norge kan la være å drive med kull, hvem andre skal da gjøre det? Er det fattigfolk i Ukraina og Kina som skal holde opp med det, sånn at man kan fortsette å opprettholde arbeidsplassene på Svalbard? Sa Rasmus Hansson, generalsekretær i World Wide Fund for Nature (WWF), til nrk.no da det ble kjent at Arbeiderpartiets stortingsgruppe gikk inn for å åpne ny gruve på øya.

Olsen på sin side mener at å stoppe kulldrift på Svalbard ikke er løsningen på miljøspørsmålet.

– Vi får aldri slutt på kulldriften i verden. Å stenge gruvedriften hos oss hjelper ikke miljøet. Det vil gi en symboleffekt – ja – men det hadde ikke betydd noe for miljøet globalt.

I stedet for at Norge legger ned kulldriften, mener han at Norge bør satse på å utvikle teknologi for å rense kullkraftverkene.

– Vi har kullkraftverk her på Svalbard, og vi kunne gått tungt inn i forskning på hvordan vi skal få mest mulig effekt fra kullet. Å lage en forbedret teknologi for rensing og høyere utnyttelse av kullet– det ville ha hjulpet verden, avslutter han.

Annonse
Annonse