JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Byggmester Langemyhr frifunnet for bedrageri

Byggmester Harald Langemyhr er frifunnet for tiltalen om bedrageri av Oslo kommune.

Dommen falt i Oslo Tingrett torsdag. Langemyhr ble kjent skyldig i brudd på arbeidsmiljøloven om boforhold, og bokføringsloven. For dette fikk han domsutsettelse, med prøvetid i to år. Rettens begrunnelse for at Langemyhr slipper straff, er den store belastningen saken har vært for Langemyhr, som blant annet har sittet varetektsfengslet for det han nå er frifunnet for.

Overrasket

Påtalemyndighetene hadde lagt fram påstand om fire års fengsel, og aktor Frank Grimstad Jensen var overrasket over dommen.

– Dette var veldig uventet. Politiet og retten har lest bevisene veldig forskjellig, sa han.

Politiet oversender nå dommen til statsadvokaten, «med innstilling», som det heter. Men Grimstad Jensen ville ikke si hva den innstillingen blir - og om påtalemyndigheten vil anke saken.

«Tunnelsyn»

Hovedtiltalen gikk ut på at Langemyhr og hans firma hadde overfakturert og bedratt Oslo Kommune for 11,5 millioner kroner i forbindelse med arbeider ved Økern sykehjem i 2007 og 2008. Dette ble han og firmaet frikjent for.

I tillegg var han tiltalt for brudd på arbeidstidssbestemmelsene og loven om boforhold for de polske arbeiderne. Samt brudd på regnskaps- og momsloven i forbindelse med en varmepumpe som var innkjøpt som gave til en ansatt, men fakturert til Økern-jobben. De tre siste punktene ble han dømt for, men altså uten å ilegges straff.

Langemyhr selv sa bare at han var «glad, men ikke overrasket» over dommen, som han vedtok på stedet, før han henviste til sin advokat Ellen Holager Andenæs.

Hun framholdt, som tidligere, at politiet hadde hatt «tunnelsyn» i saken.

– Men nå er den skikkelig og grundig behandlet i retten. Det er først nå dette er blitt til mer enn synsing. Det har kostet samfunnet veldig store ressurser, og vært et umenneskelig press for Harald Langemyhr, sa Holager Andenæs om saken, som varte ti uker i Oslo Tingrett før jul.

Annonse
Annonse