JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever ren kraft

SVs Snorre Valen krever at oljefeltet Luno skal bygges ut med ren kraft fra land.

mari.valen@anb.no

– At Total nå ønsker å bygge ut oljefeltet Hild med grønn kraft, synes jeg selvfølgelig er veldig gledelig. Men jeg ser ingen grunn til at bare Hild skal bruke grønn kraft. Derfor er det er krav fra oss i SV at også Luno skal elektrifiseres, sier stortingsrepresentant Snorre Valen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Den norske oljesektoren er en versting når det gjelder utslipp, og det er viktig at oljesektoren nå signaliserer at de vil være med på klimaløftet, sier Valen.

– LES OGSÅ: Statoil blir operatør

Olje- og energiminister Ola Borten Moe mottok torsdag to søknader om å bygge ut nye oljefelt på norsk sokkel. Feltene heter Hild og Luno, og det er henholdsvis selskapene Total og Lundin som vil bygge ut.

For mens franske Total ønsker å bygge ut Hild med grønn kraft fra land, vil svenske Lundin bygge ut Luno med forurensede gasskraftverk.

– Det er ingen grunn til at Lundin ikke skal koble seg på strømnettet. Også kostnadsmessig viser er det liten grunn til å velge gass. Her må vi også se på muligheten til se på gode og klimavennlige løsninger for flere felt sammen, sier Valen.

Det er estimert en prislapp på 24 milliarder kroner for Luno, mens det er beregnet at Hild vil koste rundt 25 milliarder.

– LES OGSÅ: Oljetrenden snudde i fjor

Et av regjeringens virkemidler for å begrense norske C02-utslipp er å legge press på oljeselskapene for å koble oljeplattformene til kraft fra land. Ifølge Klima- og foreningstilsynet (Klif) står utslippene fra den norske sokkelen for en fjerdedel av Norges CO2-utslipp.

– Hvis begge feltene blir elektrifisert, vil man kutte CO2-utslippene med hele en halv million tonn i året, sier Valen.

Stortingsrepresentanten ønsker ikke bare strøm på sokkelen for Luno og Hild, men mener man må se alle nabofeltene på Utsira-høyden i sammenheng.

– Vi ønsker en felles løsning med kraft fra land for dette området. I tillegg mener vi alle nye felt bør kobles på strøm. Ellers kommer ikke det norske klimaregnskapet til å gå opp, avslutter Valen.

Alle partiene på Stortinget, med unntak av Frp, ble gjennom et klimaforlik enige om at Norge skal kutte 30 prosent av landets klimagassutslipp innen 2030. To tredeler av disse kuttene skal tas innenlands. (ANB)

Annonse
Annonse