JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Maner til klimakamp

I et brev til sine partifeller oppfordrer miljøvernminister Erik Solheim (SV) til klimakamp.

– SV starter nå en månedslang kampanje for å spre informasjon, skape debatt og oppmerksomhet rundt klimaet, skriver Solheim i brevet som NTB har fått tilgang til.

Miljøvernministeren påpeker at klimasaken seiler opp til å bli den viktigste politiske saken denne våren. Selv lover han å «jobbe knallhardt for å få på plass solide klimatiltak».

– LES OGSÅ: - Det blåser ikke mer enn før

I brevet til SVs medlemmer skriver Solheim at de globale utslippene må kuttes med inntil 85 prosent innen 2050 for å nå togradersmålet og unngå de mest alvorlige konsekvensene av temperaturstigningen.

– Ved årsskiftet fikk vi en kraftig smakebit på ekstremværet vi kan vente oss mer av dersom vi ikke gjør noe med klimaet. Klimaforskningen viser at vi på grunn av menneskeskapte klimagassutslipp kommer til å oppleve stadig mer ekstremvær, anfører Solheim, som deretter kommer inn på regjeringens arbeid med den flere ganger utsatte klimameldingen.

– Jeg røper vel ingen stor hemmelighet ved å fortelle at arbeidet er vanskelig, påpeker Solheim.

Han beskriver motsetningen mellom tiltak i Norge og tiltak i utlandet som «klimadebattens mest konstruerte konflikt».

– Denne motsetningen gir bare mening dersom vi hadde hatt svært god tid på oss til å redusere utslippene. Det har vi dessverre ikke. Vårt internasjonale engasjement gir utslippsreduksjoner mange ganger de totale norske klimagassutslippene.

– LES OGSÅ: – Gir ikke klimagevinst

På tross av dette, understreker miljøvernministeren viktigheten av å kutte i hjemlige klimautslipp.

– Utslippskutt er viktig for å beholde vår høye troverdighet i internasjonale klimaforhandlinger. Vi må vise verden at høy velstand kan kombineres med lave utslipp av klimagasser. Og vi må kutte egne utslipp for å beholde industri og arbeidsplasser. Hvis vi bare tar de billigste klimatiltakene først, vil Norge og norsk industri være blant de siste i verden som omstiller seg. Det vil være dårlig nytt for vår sysselsetting og konkurranseevne, argumenterer han.

Solheim avslutter brevet med å skryte av regjeringens resultater innen miljøpolitikken, samtidig som han erkjenner at kraftigere lut må til.

– Tre sektorer står i dag for mesteparten av de norske utslippene: olje- og gassvirksomheten, samferdsel og industri. Vi klarer ikke å nå våre klimamål uten tiltak i alle disse tre sektorene.

– LES OGSÅ: Orkanen forårsaket oljeutslipp

Solheim sier han er åpen for å diskutere ulike tiltak og virkemidler så lenge man oppnår utslippskutt som monner.

– Vi må gjøre det attraktivt å gå, sykle og reise kollektivt, vi må gjøre det mindre attraktivt å kjøre i byområdene og vi må sørge for flere kjøretøy med lave eller ingen utslipp. I industrien må vi kutte utslipp og ikke bare eksportere bedriftene og utslippene til andre land, framholder Solheim.

Av konkrete tiltak trekker Solheim fram elektrifisering av sokkelen og forslaget om et eget klimafond som skal finansiere utslippskutt i industrien. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse