JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ga etter for presset

Håkan Juholt kaster inn håndkleet og går av som leder for Socialdemokraterna.

– Jeg vil ikke stå i veien for den nye starten som både sosialdemokratiet og Sverige trenger, sa Juholt under en kort presseseanse i et kjøpesenter i hjembyen Oskarshamn lørdag.

Partilederen har vært under sterkt press fra partiets sentralstyre om å gå. Til slutt skal Juholt ha gått med på å gå av mot at sentralstyret først erklærte at det fortsatt hadde tillit til ham. Den tillitserklæringen kom sentralstyret med etter at fredagens krisemøte var over.

– Les også: – Dramatisk og trist

Martin Kolberg, tidligere partisekretær i Arbeiderpartiet, mener avgangen er trist, men nødvendig.

– Det har vært en tillitskrise internt og i den svenske befolkningen, derfor mener jeg det har blitt nødvendig med et skifte, sa han.

Kolberg mener likevel det er dramatisk når Juholt må gå under ett år etter at han ble valgt.

Ingen redningsmann

Juholt innledet lørdagens pressekonferanse med å understreke sin dype tilhørighet til partiet.

– Jeg er født sosialdemokrat og jeg kommer til å dø som sosialdemokrat, sa han. Ifølge ham selv opplevde han sterk støtte innad i partiet.

Juholt overtok som partileder i mars 2011, etter at Mona Sahlin gikk på et nederlag i valget året før. Han har imidlertid ikke klart å bli noen redningsmann for partiet og løfte det opp igjen til gamle høyder på meningsmålingene.

– Jeg opplever en sterk intern støtte, men kjenner at Socialdemokraterna har mistet betydelig støtte utenfor partiet, sa Juholt, som innrømmet å ha gjort feil.

Juholt er blant annet blitt anklaget for å ha fusket med frynsegoder og er blitt tatt i å komme med faktafeil.

Partiets oppslutning er nå nede et lavere nivå enn noen gang tidligere, under 25 prosent.

Søker samling

Socialdemokraterne starter nå arbeidet med å finne en ny partileder.

Stefan Löfven, leder for fagforeningen IF Metall og medlem i partiets sentralstyre, vil ikke si noe om hvem han tror vil overta eller hvordan overgangsperioden kommer til å se ut.

– Vi må nå, i denne situasjonen, stabilisere og få arbeidsro slik at vi raskt kommer fram til en etterfølger og en organisasjon som fungerer, sa han, men understreket at det de trenger er en som kan samle partiet.

Kolberg i Socialdemokraternas norske søsterparti påpekte også at en ny leder både må kunne virke samlende og stille opp et alternativ til dagens sentrum-høyre-regjering

– Det viktige nå er at prosessen med å finne en ny leder går raskt for å unngå at det oppstår et vakuum, sa Kolberg.

Ifølge lederskribent Peter Wolodarski i Dagens Nyheter kan partisekretær Carin Jämtin få jobben fram til partiet skal ha sitt ordinære landsmøte i 2013. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse