JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skremmer med Cameron

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) stoler ikke på den myke linjen fra Høyre og Frp i arbeidslivspolitikken.

– Som velger ville jeg ha vært veldig skeptisk til disse nye signalene. Statsminister David Cameron framsto også som spiselig og moderne før han ble valgt. I ettertid har det vist seg at han fører en brutal arbeids- og sosialpolitikk, sier Bjurstrøm til NTB.

Aftenposten kunne fredag fortelle at Venstre nå står alene blant opposisjonspartiene om arbeidslivspolitikken som Bondevik-regjeringen førte. Både Høyre, Frp og KrF ønsker å slipe kantene og tone ned angrepene på arbeidsmiljøloven og sykelønnsordningen.

– LES OGSÅ: – Trenger en vinnersak

Venstreleder Trine Skei Grande mener lovarbeidet som daværende arbeidsminister Victor Norman satte i gang, inneholder mye bra.

– Vi vil slippe til midlertidige i korte perioder, men stramme inn når det gjelder lengre engasjementer, sier Skei Grande til Aftenposten. Hun mener forslaget vil gi langtidsledige en sjanse til å komme inn på arbeidsmarkedet.

Partiene på borgerlig side står sammen om å ville myke opp arbeidstidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven. Et forslag er å sørge for at avtaler om arbeidstid kan inngås lokalt, uten innblanding fra sentrale organisasjoner. I stedet ønsker partiene at Arbeidstilsynet skal forvalte denne vetoretten.

– Når de peker på Arbeidstilsynet, er det i realiteten det gamle, paternalistiske synet på arbeidervern de hegner om. Å lempe på arbeidstidsbestemmelsene handler også om velferd, avlønning, kompensasjon og fritid. Dette er ikke spørsmål for Arbeidstilsynet, men for fagforeninger og arbeidsgiverorganisasjoner. Et godt, organisert arbeidsliv er den beste resepten mot sosial dumping, sier Bjurstrøm.

– LES OGSÅ: Ap vil ha med alle

At Venstre plutselig framstår som det mest ytterliggående partiet innenfor arbeidslivspolitikken, forundrer Bjurstrøm.

– Jeg er veldig overrasket over at et liberalt parti som Venstre har en så rå arbeidslivspolitikk. Det tror jeg partiets velgere også er, sier hun.

– Gjennom sine forslag gir Venstre mye makt til arbeidsgiverne på bekostning av vanlige folk som risikerer å jobbe mer, uten overtidsbetaling og til ugunstige tider.

Arbeidsministeren mener det gjenstår å se hvor reelt det varslede linjeskiftet er for Høyres og Fremskrittspartiets del.

– Jeg registrerer gjennom pressen at Høyre og Fremskrittspartiet er i ferd med å lage en ny arbeidslivspolitikk, men jeg har til gode å se den. Det gjenstår å se hva dette egentlig innebærer. Til nå har partiene vernet om alt Bondevik-regjeringen sto for. Dette er etter min mening gårsdagens politikk. Framtidens politikk er et godt organisert arbeidsliv hvor vi bruker trepartssamarbeidet, sier hun. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse