JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ber blakke innvandrere reise

Søreuropeere som mislykkes i jobbjakten i Norge bør heller reise hjem, mener arbeidsministeren.

– Hvis det ikke er arbeid, så er det ikke arbeid, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm til Bergens Tidende.

Arbeidsinnvandringen fra Sør-Europa vokser kraftig, men økningen skjer fra svært lave nivåer. I fjor ble det utstedt knappe 3.000 skattekort til spanske statsborgere som jobber i Norge. Til sammenligning ble det utstedt over 70.000 skattekort til polakker og over 80.000 skattekort til svensker.

– Les også: Advarer mot «kvoteringshysteri»

– Vi er en del av det frie europeiske arbeidsmarkedet. Det betyr at folk fritt kan reise rundt og søke jobber. Men hvis det ikke er jobber, så har vi som stat ikke noen forpliktelser ut over å sørge for at arbeidssøkerne fra EU ikke lider akutt nød. Da er det etter mitt syn bedre at de er i sitt hjemmemiljø fremfor å gå for lut og kaldt vann i Norge, sier Bjurstrøm.

Til tross for økonomisk krise og høy arbeidsledighet i Sør-Europa tviler Bjurstrøm på at vi får en stor bølge av arbeidsinnvandrere fra sør, slik vi fikk fra Polen og Baltikum da grensene ble åpnet for dem i 2004.

– Det man har sett tidligere er at innvandringen den veien ikke har vært så stor. Det kan selvfølgelig endre seg, men det har sannsynligheten mot seg, sier hun.

– Les også: Klar tale fra Jensen

Høyres Torbjørn Røe Isaksen, som sitter i Stortingets Arbeids- og sosialkomité, etterlyser praktisk oppfølging fra Bjurstrøm.

– Bjurstrøm må gjerne si fra i norske aviser om at arbeidssøkere fra Europa som ikke får jobb bør dra hjem, men hun må også følge opp i praksis. Hvis ikke blir dette et slag i løse luften og ren symbolpolitikk, sier han.

– Norske Nav–kontorer må få klar instruks om hvordan de skal håndtere utenlandske arbeidssøkere som ikke får jobb. De må gi klar beskjed om at disse ikke kan forvente annet enn et absolutt minimum av utbetalinger.

Norske konsulater og ambassader må få den samme beskjeden.

– De må også formidle klart og tydelig at det ikke er slik at man kan komme til Norge og leve på velferdsordningene dersom man ikke får arbeid, sier Røe Isaksen. (ANB–NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse