JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bytter ikke med svenskene

Høyre-leder Erna Solberg svartmaler om norsk økonomi, mener statsminister Stoltenberg.

– Solberg bør nå ta det litt med ro, sier statsministeren, som ikke kan se at Norge vil ha noe å vinne på å kopiere svensk politikk eller bytte norsk økonomi med svensk.

– Solberg bør heller glede seg over at vi har Europas laveste ledighet, og at vi invester oljepenger for å holde folk i jobb, sier Stoltenberg til NTB.

Han mener utviklingen i arbeidsledigheten er den viktigste målestokken når regjeringens politikk skal bedømmes, og avviser at regjeringen har gjort det vanskelig for arbeidsplassene i privat sektor, slik Høyre-lederen hevder.

– Det er skapt nesten 300.000 arbeidsplasser under denne regjeringen, og to tredeler av dem er kommet i privat sektor. Veksten i sysselsettingen under denne regjeringen har vært nesten ti ganger så sterk som under den siste borgerlige regjeringen, sier Stoltenberg.

Høyre-leder Erna Solberg forsikret på en intern partikonferanse i Oslo søndag at pengepolitikken og handlingsregelen som trekker grenser for hvor mye oljepenger vi totalt skal bruke, vil ligge fast også dersom Høyre overtar regjeringsmakten. Men hun er kritisk til måten de rød-grønne bruker oljeinntektene på, og anklager Stoltenberg-regjeringen for å ha en feil analyse av hva Norge risikerer dersom gjeldskrisen i europeiske land også rammer oss.

– Mer av oljeinntektene må brukes på å skape vekst og gi norske arbeidsplasser medvind, mener Solberg.

– Les også: – Lavere vekst framover

De rød-grønne synes å tro at problemene Norge risikerer, kan deles i to grupper, ifølge Solberg: Noe kan vi redde oss ut av ved hjelp av oljepenger. Resten kan vi ikke gjøre noe med.

Men det er feil, ifølge Solberg, som sterkt kritiserer regjeringen for å være for lite opptatt av konkurransekraft og kunnskap.

– På begge områder går det i gal retning, og da skaper Arbeiderpartiets politikk motvind for arbeidsplassene i privat sektor, sa Høyre–lederen, som mener satsingen enten er uteblitt eller redusert på områdene innovasjon og forskning.

– Les også: – Lønnsvekst og rentekutt

Den vanskelige økonomiske situasjonen i flere europeiske land var Høyre-lederens utgangspunkt for innledningen.

Grundig gikk hun gjennom situasjonen i de hardest rammede landene, før hun pekte på en gjennomgående årsak til elendigheten i Hellas, Italia, Irland og Spania: De brukte for mye penger som de ikke hadde.

Sverige og Tyskland derimot, har skikket seg annerledes og er de to landene norske politikere kan og bør lære mest av nå, mener Høyre-lederen.

Begge landene styres av Høyres søsterpartier og har holdt igjen på utgiftene. Belønningen er en velordnet økonomi, påpeker Solberg.

– Sverige valgte å holde igjen på utgiftene. Den svenske regjeringen satset på utdannelse, moderate og målrettede skattelettelser og reformer som skal gjøre det mer lønnsomt å jobbe, sa Solberg og høstet kraftig applaus da hun minnet om at den samme politikken er del av Høyres alternative statsbudsjett.

– Les også: Spår vekst i 2012

Resultatet av den svenske regjeringens politikk, fortsatte Høyre-lederen, er at landet allerede i 2010 kunne glede seg over kraftig økonomisk vekst og reduksjon i arbeidsledigheten. I Norge er fortsatt færre ansatt i privat sektor enn da finanskrisen startet. Veksten her i landet har kommet i det offentlige, mens Sverige i dag har over hundre tusen flere arbeidsplasser i privat sektor.

Også i Tyskland har skatteomlegginger og reformer av arbeidsmarkedet gitt like gode resultater, ifølge Solberg: Det laveste antallet arbeidsledige på 20 år, og neste år antas 220.000 nye arbeidsplasser å bli skapt i Tyskland - Europas motor. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse