JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Anklager Posten for å overfakturere

Fagpressen anklager Posten Norge for å ha tatt 300 millioner kroner for mye betalt for å distribuere norske fagblader de siste fem årene.

einar.fjellvik@lomedia.no

–Vi mener det kan føres klare bevis på gjentatte brudd på Postens gjeldende konsesjon , skriver Fagpressen i en omfattende klage til Post- og teletilsynet.

Foreningen, som representerer om lag 230 norske fagblader, peker på at bladene leveres ferdig adressert på pall til Postens sorteringssentraler og benytter verken postkasser eller lokale postkontorer, men belastes likevel for disse tjenestene.

– Det beløper seg til ca 60 millioner kroner årlig for tjenester som ikke benyttes, hevder Fagpressen.

Kan bli erstatningssak

I første omgang skal klagen behandles av Post- og teletilsynet, men administrerende direktør i Fagpressen, Even Trygve Hansen, varsler alt nå at saken kan ende med et erstatningssøksmål – dersom Fagpressen får medhold hos tilsynet.

– Vi er blant Postens mest stabile og forutsigbare kunder, men vi straffes fordi det tapes så mye på andre områder i Posten, sier Hansen til Dagens Næringsliv.

LAST NED: Hele klagen fra Fagpressen med underlagsdokumenter

Anklages for kryssubsidiering

I klagen viser Fagpressen til at Posten i 2006 dokumenterte at de distribuerte fagbladene til kostpris. Noe som er i tråd med Postens konsesjon. Det er de mange og kraftige prishoppene i årene siden som Fagpressen stiller store spørsmålstegn ved. Even Trygve Hansen mener Posten har økt prisen på distribusjon av bladene for å subsidiere fallet i antall brevsendinger. Slik kryssubsidiering er i strid med konsesjonen Posten er tildelt fra Post- og teletilsynet.

Posten avviser på sin side at de har brutt konsesjonen.

LO-blader rammet

Også LO Media, som produserer fagblader for LO og en rekke LO-forbund, er berørt. Årlig betaler stiftelsen ca 18 millioner kroner til Posten for å få distribuert fagbladene.

– Får Fagpressen medhold i sin klage innebærer det at bladene LO Media produserer er blitt overfakturert med vel to millioner kroner per år i løpet av de fem årene klagen omfatter, sier nestleder i stiftelsen, Svein-Yngve Madssen.

Annonse
Annonse