JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dyrere enn antatt

Norges krigføring i Libya kostet trolig seks-sju ganger mer enn det forsvarsministeren opprinnelig anslo.

I mars mente daværende forsvarsminister Grete Faremo (Ap) at det ville koste 70 millioner kroner å ha seks norske jagerfly i Libya i tre måneder.

– Basert på erfaringstall fra lignende operasjoner har vi anslått at deltakelsen vil koste 70 millioner kroner, sa Faremo den gang, men medga samtidig at dette ikke inkluderte alle kostnader.

Forsvarsdepartementet opplyser nå at den totale regningen for den 133 dager lange krigsdeltakelsen endte på 317 millioner kroner. Men selv dette er trolig for lavt, om en ser nærmere på tallene.

– Les også: Ingen kriger mer enn de rødgrønne

Femten norske fly var i sving over Libya, men bare seks av dem inngikk til enhver tid i operasjonen.

Fire av de seks F-16-flyene var i sving i drøyt fire måneder, mens to ble hentet hjem etter tre måneder.

Ifølge Forsvaret ble det sluppet 569 norske bomber over Libya, til en samlet pris av 135 millioner kroner.

På spørsmål fra NTB medgis det at dette er innkjøpsverdi, og at det vil koste opptil 160 millioner kroner å erstatte bombene.

– Les også: Gaddafis styrker fikk norsk hjelp

Forsvaret opplyser videre at de seks norske flyene til sammen var i lufta i 3.122 timer i forbindelse med Libya-operasjonen, men har valgt å bokføre bare 1.200 av disse timene som en «merkostnad» på 71,7 millioner kroner.

Norge har 57 operative F-16-fly og hvert av dem er i snitt på vingene under 160 timer i året. Det tilsier at de seks flyene som regjeringen avga til NATO-operasjonen Unified Protector, til sammen ville ha vært på vingene drøyt 300 timer om de hadde vært i Norge.

– Les også: NATO avslutter Libya-oppdrag

– Det kommer litt an på hvordan man ser det. Vi hadde i utgangspunktet budsjettert med å fly 9.000 timer i fjor, men endte på 10.200 på grunn av Libya, forklarer major Eystein Kvarving i Luftforsvaret til NTB.

Hadde man bokført samtlige 3.122 timer flyene var i sving over Libya, ville kostnaden ha vært 187 millioner kroner.

Med fratrekk for de 300 timene flyene uansett hadde fløyet i Norge, ville det vært snakk om rundt 160 millioner kroner.

– Problemet er at Forsvaret alltid garderer seg ved å holde tilbake informasjon, konstaterer forsvarsanalytiker John Berg

– Les også: Vil stille Gaddafis drapsmenn for retten

Utgifter til lønn og utenlandstillegg, forpleining og transport av de rundt 110 personene i støtteelement for flyene som var stasjonert på Kreta i fire måneder, er bokført med 1 million kroner per person.

Forsvaret har ikke tatt høyde for økt slitasje på flyene som deltok i Libya-bombingen.

– I Irak og Afghanistan regner amerikanerne opptil sjudoblet slitasje på fly under feltforhold, påpeker Berg.

Ikke sammenlignbart, mener Kvarving, men medgir at det er knyttet noe usikkerhet til dette

– Vi har fløyet mer med tunge bomber under vingene, og det er vanskelig å si hvilken effekt dette har hatt på flyskrog som er over 30 år gamle, sier han.

– Les også: Begravet på hemmelig sted

Selv om kostnader knyttet til flyslitasje holdes utenfor, synes den reelle kostnaden ved å la norske jagerfly rydde vei for opprørerne i Libya å ha vært minst 430 millioner kroner.

Dette er over seks ganger mer enn det Faremo opprinnelig anslo og nærmere 40 prosent mer enn hva Forsvaret legger til grunn. Beløpet er samtidig mer i tråd med hva Danmarks Libya-bidrag på seks fly kostet.

Danskenes sluttregning lød på 640 millioner kroner, noe som i sin helhet dekkes over landets forsvarsbudsjett, som i fjor var på rundt 23 milliarder kroner.

I Norge fikk Forsvaret 361 millioner kroner i tilleggsbevilgninger fra Stortinget i forbindelse med Libya-operasjonen. Det norske forsvarsbudsjettet var i fjor på nærmere 40 milliarder kroner.

– Les også: Libya ble erklært frigjort

Norge bombet ikke «mest og best» i Libya, slik det ble hevdet fra regjeringshold, slår norsk forsvarsanalytiker fast.

Daværende statssekretær Espen Barth Eide (Ap), som siden har overtatt som forsvarsminister, hevdet i mai at Norge bombet «mest og best» i Libya.

– Norge bombet ikke «mest og best», sier forsvarsanalytiker John Berg.

– Danskenes seks F-16-fly bombet langt flere mål, påpeker han.

Ifølge Forsvaret var de seks norske jagerflyene ute på 583 tokt over Libya og slapp 569 bomber.

De seks danske F-16-flyene var bare ute på 17 flere tokt, men slapp hele 923 bomber over Libya, går det fram av en oversikt fra forsvarsledelsen i Danmark.

– Les også: Obama skrøt av Norge

Hvor effektive ødeleggelser bombene forårsaket, tør verken det norske eller danske forsvaret å fastslå.

Fra norsk side er det opplyst at 42 prosent av bombene var rettet mot ammunisjonslagre, mens 19 prosent var rettet mot det man omtaler som kommando- og kontrollfasiliteter.

De norske flyene bombet også 28 sivile kjøretøy, mens 70 av bombene var rettet mot infrastruktur.

NATOs bomber raserte blant annet anlegg for vannforsyning og elektrisitet, TV-stasjoner, sykehus, skoler og sivile nabolag.

Norske offiserer som var stasjonert ved NATOs hovedkvarter for luftoperasjonen har tidligere medgitt at det til tider hersket uenighet om valg av bombemål. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse