JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar: Derfor er dommen viktig

Efta-domstolen offentliggjorde i dag beslutningen i saken om allmenngjøring av Verkstedsoverenskomsten. Tilsynelatende er det et velmenende kompromiss i virkeligheten er det et knusende nederlag for fagbevegelsen og EØS-tilhengerne.

torgny.hasaas@lomedia.no

Dommen tar for seg tre forhold, arbeidstida, betaling for reise, kost og losji og utenbystillegg, tillegget de som arbeider på Verkstedsoverenskomsten får når de ikke kan bo hjemme når der på jobb.

Tilsynelatende er Efta-domstolens avgjørelse et kompromiss. Domstolen i Brussel har gitt litt til arbeidsgiverne, betaling for reise, kost og losji og litt til Staten og fagbevegelsen, det er greit å allmenngjøre 37,5 timers uke. Når det gjelder utenbystillegget er det opp til Borgarting lagmannsrett å avgjøre.

Det er ni verft, støttet opp av arbeidsgiverforeningen Norsk Industri og NHO, som har gått til sak mot Staten. Staten ved Tariffnemnda bestemte i oktober 2009 at Verkstedsoverenskomstens bestemmelser skal gjelde for alle som jobber på verftene i Norge. Arbeidsgiverne gikk da til sak mot Staten for å få dette vedtaket kjent ugyldig. I rettssaken først i tingretten, så i Borgarting lagmannsrett har LO og Fellesforbundet støttet Statens syn.

I tingretten gikk arbeidsgiverne på et fullstendig nederlag. Da saken kom opp i lagmannsretten, ville retten spørre Efta-domstolen om råd før de felte dom. Det er fritt opp til retten å gjøre dette. I en tilsvarende sak i Sverige, Laval-saken, skjedde det samme. De svenske arbeidsgiverne brukte EF-domstolen til å bryte ned prinsippene i det svenske arbeidslivet.

Det er det samme Norsk Industri og NHO nå gjør, og dommerne i Efta-domstolen henviser flittig til Laval-dommen i dagens avgjørelse.

Tilsynelatende er Efta-domstolens avgjørelse et kompromiss, i virkeligheten er det et sviende nederlag for fagbevegelsen.

– Vi vil selvsagt studere denne dommen nøye, men ut i fra det som så langt er de overordnede konklusjoner er dommen skuffende, sier leder i Fellesforbundet Arve Bakke.

– Vi konstaterer at Efta-domstolens uttalelse ikke berører selve retten til å benytte allmenngjøring som virkemiddel for å bekjempe sosial dumping og at tariffavtalens minstelønn fortsatt skal legges til grunn, sier LO-leder Roar Flåthen i en kommentar til Efta-dommen.

Men arbeidsgiverne er svært godt fornøyde.

– Vi fikk fullt medhold på det viktige spørsmålet om kost og losji. Dommen viser at vedtaket til Tariffnemda er ugyldig på dette punktet. Dette er en viktig seier for oss, Stein Lier-Hansen i Norsk Industri og John G. Bernander i NHO i kor.

Når fagbevegelsen er så forsiktige i sine kommentarer, er det fordi de ikke ønsker at det skal framstå som et nederlag.

Etter Efta-domstolens høring i oktober var fagbevegelsens representanter svært fornøyd. I tillegg til egne innlegg hadde de fått støtte blant annet fra EU-kommisjonen. Men det holdt ikke mot Efta-dommerne.

De bestemmelsene som nå ganske sikkert vil bli fjernet fra allmenngjøringsvedtaket, er svært viktige for reisefolk i Norge. De er kjempet fram gjennom mange år. Det er vanskelig å tenke seg at det vil være mulig å beholde disse godene for norske arbeidere, mens utenlandske arbeidsgivere slipper å betale det.

Slik dommen står nå, vil det føre til lønnsnedslag.

Allmenngjøringsordninga var avgjørende for fagbevegelsens ja til EØS-avtalen. I LOs 15 krav til EØS-forhandlingene i 1992 het det 10.kravet: «Norske avtale- og lønnsforhold må gjelde for arbeid i Norge».

Ordningen med allmenngjøring av tariffavtaler var oppfyllelsen av dette kravet.

EØS-avtalen har hatt stor oppslutning blant de ansatte i eksportindustrien. Den har vært regnet som en garantist for tilgang til det europeiske markedet. Men hvis EØS-avtalen betyr lønnsnedslag og legalisering av sosial dumping, vil ikke bare entusiasmen avta. Da vil motstanden vokse.

Fra dag én har allmenngjøring av tariffavtaler møtt motstand fra arbeidsgiversida. I mange land fungerer allmenngjøringsordninger greit og forholdsvis konfliktfritt. I Norge har arbeidsgiverne valgt en konfrontasjonslinje. Det er ikke et utenlandsk selskap som har dratt Norge inn for Efta-domstolen, det er våre egne arbeidsgivere som har provosert fram en avgjørelse.

Allerede under Fellesforbundets landsmøte kunne en se at var EØS-motstanden økende. Dagens Efta-avgjørelse vil gjøre den enda større. Det kan umulig ha vært Norsk Industri og NHOs hensikt.

Annonse

Flere saker

Annonse