JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Danske arbeidsgivere avviser solidaransvar

I morges ble det inngått forlik på bygge- og anleggsområdet. Forliket gir bedre vern mot sosial dumping, men ingen garantier.

Det lyktes ikke fagbevegelsen å få innført solidaransvar på de danske byggeplassene, eller kjedeansvar som det heter på dansk.

- Kjeden hoppet av på et tidlig tidspunkt av forhandlingene. Utfordringen for oss var derfor å få forkortet saksforløpet, slik at vi kan få få satt en rask stopper i konkrete saker. Der har vi fått vesentlige forbedringer i samarbeidet med Dansk Byggeri (arbeidsgiverforening. red. anm.), sa John Larsen, formann for Bygge- Anlægs- og Trækartellet, på en pressekonferanse i formiddag.

BAT-kartellet er en sammenslutning av åtte LO-forbund, deriblant fagforbundene 3F og Træ-Industri-Byg som for øyeblikket arbeider på en sammenslåing.

Bedre beredskap Partene i forliket er enige om et bedre beredskap i saker om sosial dumping og en "anbefaling" til medlemmene i Dansk Byggeri om å få underleverandørene til å betale tarifflønn.

- Vi har innført en passus om at grovt mislighold kan medføre eksklusjon av våre medlemmer, sa Lars Storr-Hansen, direktør i Dansk Byggeri, på pressekonferansen.

Ulovlig Han viste til at det ifølge Dansk Byggeris jurister rett og slett er ulovlig å holde en hovedentreprenør ansvarlig, når en underentreprenør bryter tariffavtalen.

Avtalen gir mulighet til å kreve dokumentasjon for at det betales tarifflønn på byggeplasene, der bevisbyrden ligger hos underentreprenørene. En fast oppmann skal kunne komme med en rask voldgiftsavgjørelse i saker som partene ikke kan bli enige om. Et hovedpoeng er å kunne hindre at utenlandske firmaer når å stikke av før sakene er avsluttet. Alene byggegruppen i 3F og TIB har 35 millioner kroner til gode på den kontoen, skriver 3Fs nyhetsbrev.

Selvstendige Partene er blitt enige om en definisjon av selvstendige, for å bekjempe et voksende problem med falske selvstendige, de såkalte armer og bein-firmaene som typisk består av én person.

Anders Olesen, formann for Byggefagenes Samvirke, en sammenslutning av 13 fagforeninger innenfor bygg og anlegg i København, er ikke fornøyd med avtalen.

- Jeg synes våre forhandlere har gjort en flott jobb for å få i stand en ordentlig avtale. Problemet er at motparten har hatt et bundet mandat - jeg tror toneangivende kretser i Dansk Industri ikke har villet tillate Dansk Byggeri å gå med på å innføre solidaransvar. Ut fra det som foreligger nå, kan jeg personlig ikke anbefale våre medlemmer å stemme ja i uravstemningen, sier Olesen til frifagbevegelse.no og utdyper:

Mangler solidaransvar

- I avtaleteksten står det "bør" der det burde stått "skal" og "anbefaler" der det burde stått "forlanger". Når teksten rommer så mange definisjoner og forklaringer, skyldes det at den mangler det aller viktigste, nemlig solidaransvar i alle ledd.

- Og da hjelper det lite med velvilje og gode hensikter overfor de kyniske kreftene som opererer i denne bransjen. Her må det krav til. Avtaleteksten rommer muligheten for at seriøse arbeidsgivere kan bli underbudt av useriøse, og stiller dermed de seriøse dårligere.

Anders Olesen opplyser at det fortsatt forhandles for malere, elektrikere og rør- og blikkarbeidere. Når alle forhandlingene er ferdige på bygge- og anleggsområdet, skal fagforeningene møtes og se på om de kan komme med en samlet anbefaling av det nye avtalekomplekset, forteller han.

Avisen.dk siterer nå i ettermiddag flere "rasende" tillitsvalgte innen byggebransjen som avviser avtalen blankt.

Som i de øvrige avtalene som er inngått, rommer forliket i bygge- og anleggsbransjen bare små lønnstigninger.

Slakterier Nå i helga forhandles det blant annet på slakteriområdet, der NNF Fødevareforbundet vil presse på for i det miste å beholde reallønna, mens motparten Dansk Industri vil ha en så billig avtale som mulig.

I kulissen står Danmarks største slakterikonsern, Danish Crown, og presser på for en nedgang i lønna. Danish Crown krevde i fjor en lønnedgang på hele 20 prosent i årets lønnsoppgjør, og truet med å flytte produksjonen til utlandet ellers. Trusselen ble gjentatt i januar i år, i konsernets medarbeiderblad "Krogen": - Alternativet er å flytte oppgavene ut av landet i mye større stil enn vi har sett hittil, skrev direktør Kjeld Johannesen i bladet.

Jens Peter Bostrup, nestleder i NNF, avviser kravet og slår samtidig fast overfor Berlingske Tidende at han forhandler med Dansk Industri, ikke Danish Crown.

- Om man går bak tallene, vil man se at uansett om vi jobbet gratis på slakteriene, betalte for å parkere bilen og betalte en femmer hver gang vi gikk i dusjen, så ville vi ikke kunne hjelpe ham med det han halter etter med, sier Bostrup.

Bostrup viser til at lønna bare utgjør seks-sju kroner av prisen på en pakke kjøtt til 100 kroner.

Annonse

Flere saker

Annonse