JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kritisk for norske arbeidsplasser

Efta-uttalelsen betyr sterk konkurransevridning med sosial dumping til følger, mener Roar Abrahamsen i Fellesforbundet.

erlend.angelo@lomedia.no

– Nå vil vi møte utenlandsk arbeidskraft med timelønn langt under tariff. Arbeidsgiver vil kunne dekke seg med at de følger tariffen, men at reise, kost og losji er trukket fra. Norske bedrifter vil slite tungt med å møte denne konkurransen, sier Roar Abrahamsen, leder av Fellesforbundets avdeling 5 i Bergen.

Uttalelsen fra Efta-domstolen som kom mandag kan få store konsekvenser for tusenvis av norske jobber. Om Borgarting lagmannsrett velger å følge rådet fra Efta, noe de høyst trolig vil, betyr det en kraftig konkurransevridning ifølge Abrahamsen.

– Tusenvis av jobber påvirkes av dette. De har ikke en nubbesjans i helvete, mener Abrahamsen.

Bergen Group, en av saksøkerne, uttaler til Bergens Tidende i dag at de mener rådet fra Efta-domstolen var prinsipielt viktig, men at det ikke vil gi noen økonomisk gevinst i førsteomgang.

– Hvorfor kjører de dette lange løpet om de ikke vil benytte seg av det? spør Abrahamsen, som er sikker på at man nå vil få oppleve sosial dumping innenfor industrien.

Likebehandling?

Mads Kleven, leder av Unionen fagforeningen i Bergen, deler bekymringene. De to bergenserne var på tur inn i Fellesforbundets møte i forbundsstyret, der Efta-dommen garrantert blir diskutert.

– Dette vil jo få følger for tariffoppgjøret, og det vil få følger framover i tid, om vi tenker på vikarbyrådirektivet. De faste jobbene kan jo forsvinne når det blir så mye billigere med utenlandsk arbeidskraft. Hvordan skal vi da likebehandle arbeidstakerne, hvis vi har ingen fast ansatte, spør Kleven.

Å utkonkurrere de reisende er en ting. En annen ting er at innleid arbeidskraft også blir billigere, når kost og losji må dekkes av arbeidstaker, ikke arbeidsgiver.

– Hvorfor skal man bruke fast ansatte da, spør bergenserne.

– Til slutt vil dette ramme oss alle i norsk arbeidsliv, advarer Abrahamsen.

Fattigmannstrøst

Abrahamsen og Kleve er enig i at det var en seier at Efta-domstolen var enig i at 37,5-timers arbeidsuke kan allmenngjøres.

– Men det likner samtidig litt på en fattigmannstrøst. Det var en viktig seier, men nokså liten sammenlignet med reise, kost, losji, mener karene fra Bergen.

– Det virker som at arbeidsgiversiden tar bort i retten det de ikke klarer i tariffoppgjørene, skyter Abrahamsen inn.

Thriller

Arvid Eikeland, sekretær med ansvar for sosial dumping i Fellesforbundet, er skuffet og over dommen – og spent på utviklingen framover.

– Uttalelsen fra Efta viser jo at prinsipielle dommer fra utlandet, som Laval-saken, også legger premisser for norsk arbeidsliv. Nå får vi en betydelig konkurransevridning, understreker Eikeland, som også speider framover mot tariffoppgjøret.

– Dette blir en thriller. Rettssaken i Borgarting lagmannsrett er vel berammet til 13. mars, og frontfaget overleverer kravene 20. mars.

– Vi sitter igjen med en masse spørsmål, og dette er juristmat de luxe, fortsetter Eikeland.

Annonse

Flere saker

Annonse