JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ser framover etter konflikt

NSB måtte betale erstatning, oppreisning og saksomkostninger etter en usaklig oppsigelse. – Tungt å møte sin tidligere arbeidsgiver i retten, sier Sven Erik Bergerud.

oystein@lomedia.no

– Å gå til rettssak etter å ha vært ansatt i en mannsalder blir et press. Du slapper aldri helt av. Det er befriende at NSB ikke anket, nå kan jeg konsentrere meg om den nye jobben helt og fullt, sier Bergerud.

Han er ansatt i et vikarbyrå på Oslo lufthavn Gardermoen, og arbeidsplassen siden august har vært taxfree-butikken i avgangshallen. Kollegene merket at høsten ikke var lett.

– De har sett at jeg ikke har vært helt meg selv og ikke hadde det bra. Endelig kan jeg legge saken bak meg og se framover, sier Bergerud.

Belastningsskade

Etter litt over 39 år som konduktør måtte han gjennom hofteoperasjon. Alle årene med arbeid i togvogner i bevegelse var årsaken, ifølge bedriftslegen. Å gå tilbake til tidligere stilling var ikke aktuelt etter operasjonen, men etter ett års sykmelding var Bergerud klar for nye oppgaver i NSB. I to år ble det rehabilitering, dataopplæring og arbeidstrening før prosessen endte med oppsigelse.

– Jeg trivdes veldig godt som konduktør, og ville fortsatt hvis ikke disse problemene hadde oppstått. Rådet var å unngå jobbing på bevegelig underlag. Da jeg selv merket plagene kom mange og sa de hadde liknende problemer med knær og hofter. Ofte inntreffer det tidligere enn for meg, det er belastende å gå så mye i togene, forteller Bergerud.

Absolutte frister

Samtlige slike saker som Norsk Jernbaneforbund har vært involvert i tidligere har løst seg, derfor ble det ikke varslet sak innen fristen på åtte uker fra oppsigelsen er mottatt. Da måtte kravet bli erstatning og oppreisning.

– NJF var veldig oppsatt på å få en rettslig avgjørelse fordi dette var første gang noe slikt hadde skjedd. En dom har mye å si for andre som kan havne i samme situasjon, men en slik sak er ikke noe man ønsker.

Etter at dommen var avsagt sa LOs advokat Elisabeth Grannes at hun vanskelig kunne forstå hva NSB skulle anke på, noe de heller ikke gjorde.

– I de to årene var mange stillinger utlyst, og flere konduktører fikk jobber jeg kunne gått inn i. Jeg så på muligheter utenfor NSB også, men ville helst være innenfor konsernet. Planen var å gå av på avtalefestet pensjon ved 62 år. Jeg hadde fem år igjen da oppsigelsen kom, sier Bergerud.

Tilrettelegging

I perioden var Bergerud i resepsjonen på NSB-skolen i Drammen og drev vedlikehold på billettautomatene.

– Jeg søkte fast jobb der også. Advokaten mente jeg burde fått tilbud uten å søke, sier han.

– Med unntak av dataopplæringen bærer tiltakene etter rettens oppfatning preg av å være nokså generelle og lite målrettede. Det tyder på at kartleggingen har vært for dårlig. I en så stor virksomhet som NSB, med mange ulike stillinger som har forskjellige kompetansekrav, er det nødvendig å være grundig for å finne passende arbeid, mener tingretten.

Den legger stor vekt på tilretteleggingsplikten når den vurderer om oppsigelsen er saklig.

Utfordringer

Bergerud trives godt med å være i taxfree-butikken i avgangshallen, og inngår i et team på 15-20 personer.

– Vi er en godt sammensveiset gjeng, men som vikar får jeg bare avtale for én måned av gangen. Det blir usikkert og gjøre det vanskelig å planlegge framover, sier han.

I sommersesongen åpner butikken klokken 03, og stenger 22, med jobbing hver tredje helg. Byrået skaffer vikarer til alle firmaene som er inne på flyplassen, og tidligere har Bergerud jobbet med å fordele post hos SAS Cargo, og vært billettkontrollør hos G4S som passer på sikkerheten.

– Å flytte rundt på den måten er veldig uvant etter så mange år med de samme oppgavene, men jeg er veldig glad for å komme ut i arbeidslivet igjen etter å ha søkt mange stillinger. Jeg tror alderen er et stort minus, selv om de fleste sier de ønsker eldre velkommen. De ønsker nok å ansette den yngre garde, sier Bergerud.

Tilbudet i vikarbyrået fikk han umiddelbart etter første gangs intervju.

– Jeg ble litt paff. De ba meg om å ta noen nødvendig kurs på pc-en med en gang. Jeg hadde regnet med at de tok en dag eller to betenkningstid.

Nyttig ballast

Å ha erfaring med sikkerhetsrutiner er en stor fordel. Taxfree-butikken utvides, og for ikke lenge siden ble brannalarmen utløst av ombyggingsarbeidene. I slike situasjoner må hele bygget tømmes.

– Nå har jeg fått så mye opplæring og er så godt tatt imot av teamet at jeg tar fast jobb i butikken hvis det blir mulig. Etter oppsigelsen mistet jeg AFP-muligheten, så kanskje blir det nødvendig å stå lenger enn til 62 år. Det er nødvendig å se på helheten i dette. Jeg får ta det med i betraktningen når den tiden nærmer seg, sier en optimistisk Sven Erik Bergerud.

Oppsagt fordi NSB ikke fant passende stilling.

Holdt ikke fristen på åtte uker for å varsle sak.

Gikk til rettssak og mente oppsigelsen var usaklig. Fikk medhold.

Dommen legger stor vekt på tilretteleggingsplikten.

Bergerud får 750.000 kroner i erstatning. I tillegg må NSB betale oppreisning og hans saksomkostninger.

Arbeidsmiljøloven sier i paragraf 17-4: "Ved tvist om oppsigelse, avskjed, brudd på lovens regler om fortrinnsrett (...) er søksmålsfristen åtte uker. Dersom arbeidstaker bare krever erstatning, er søksmålsfristen seks måneder"

Annonse
Annonse

Oppsagt fordi NSB ikke fant passende stilling.

Holdt ikke fristen på åtte uker for å varsle sak.

Gikk til rettssak og mente oppsigelsen var usaklig. Fikk medhold.

Dommen legger stor vekt på tilretteleggingsplikten.

Bergerud får 750.000 kroner i erstatning. I tillegg må NSB betale oppreisning og hans saksomkostninger.

Arbeidsmiljøloven sier i paragraf 17-4: "Ved tvist om oppsigelse, avskjed, brudd på lovens regler om fortrinnsrett (...) er søksmålsfristen åtte uker. Dersom arbeidstaker bare krever erstatning, er søksmålsfristen seks måneder"