JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sier nei til EU-direktiv

Hovedorganisasjonen Unio vil at Norge skal legge ned veto mot EUs vikarbyrådirektiv, og vil gjerne ha med seg resten av fagbevegelsen i kampen mot Arbeiderpartiet.

– Verken direktivet eller tiltakspakken fra arbeidsministeren sikrer en likebehandling mellom vikarer og fast ansatte, sier Unio-leder Anders Folkestad til NTB.

Styret i hovedorganisasjonen Unio vedtok tirsdag å anbefale regjeringen å ta i bruk reservasjonsretten som EØS-avtalen åpner for, og dermed ikke innlemme vikarbyrådirektivet i norsk lov.

– LES OGSÅ: Demonstrerte mot Ap

– Vi frykter et A- og B-lag i arbeidslivet der direktivet stimulerer til enda mer bruk av vikarer og bemanningsbyrå som i stor grad kan operere med dårligere pensjonsvilkår og andre vilkår, legger Folkestad til.

LO endrer syn?

Unio som representerer rundt 300.000 medlemmer er den første av de fire store hovedorganisasjonene på arbeidstakersiden som sier nei til direktivet.

LO-ledelsen har til nå vært positiv til EUs vikarbyrådirektiv, men har stilt en rekke krav til arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap). Kommende mandag skal LO-sekretariatet diskutere tiltakspakken som Bjurstrøm (Ap) har utarbeidet til direktivet, men flere tunge fagforbund krever at regjeringen tar i bruk reservasjonsretten.

– Nå har vi tatt et klart standpunkt, og det er fornuftig at andre gjør det tilsvarende, sier Unio-lederen med klar adresse til LO-sekretariatet.

Regjeringen splittet

Arbeiderpartiet har ikke latt seg påvirke av den voksende motstanden i LO. Om LO skulle endre oppfatning, vil ikke det påvirke Aps politikk, har partiets arbeidspolitiske talskvinne Anette Trettebergstuen tidligere uttalt. Sammen med alle opposisjonspartiene vil Ap sikre flertall på Stortinget.

– LES OGSÅ: Roper varsko om pensjon

Regjeringspartiet SV har som eneste parti gått inn for et veto mot vikardirektivet. Senterpartiet er ventet å godta en implementering, selv om partiets stortingsgruppe har sagt nei til direktivet, men partiet vil trolig lytte til LOs standpunkt før de endelig avgjør om reservasjonsretten skal tas i bruk. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse