JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Siste ord er ikke sagt

Sp-leder og kommunalminister Liv Signe Navarsete varsler kamp for å beholde nynorsken som i dag, men kan bli stemt ned i regjeringen.

Ap er på linje med SV.

Forslaget om å fjerne karakteren i sidemål møter sterk motstand fra nynorskbrukere, med kommunalministeren i spissen. Ungdomspolitikere i Høyre og Frp hilser det velkommen, men mener det ikke går langt nok. AUF mener det er riktig å fjerne karakteren i sidemålet, mens SVs ungdomsparti er imot.

– Dette er ikke veien å gå. Elevene blir ikke bedre i norsk ved å svekke nynorsken. Saken har ikke vært til politisk behandling i regjeringen, og det skal sies og gjøres mye før den er avgjort, sier Navarsete til NRK.

Lederen av utdanningskomiteen på Stortinget, Aps Marianne Aasen, sier at Arbeiderpartiet ser med positive øyne på forslagene til kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV).

– Norskundervisningen er ikke bra nok, verken for norsk eller nynorsk. Og da må vi snu hver stein. Ap har ikke endelig konkludert om de ulike enkeltforslagene, men å se på dette som ett fag, er absolutt interessant. Det betyr ingen svekkelse av nynorsken, sier Aasen til NTB.

– LES OGSÅ: Kjemper for nynorsken

KrF-leder Knut Arild Hareide mener det i praksis ikke er mye igjen av faget, hvis eksamen og standpunktkarakterer fjernes. Han krever at sidemålet opprettholdes som et fullverdig fag.

Lederen i Noregs Mållag, Håvard B. Øvregård, mener Halvorsens forslag både svekker norskfaget som sådan og nynorsk som offisielt språk.

Utdanningsdirektoratet arbeider med en ny læreplan for norskfaget der det foreslås at hovedmålet skal gis større plass, og at eksamens- og karaktersystemet forenkles. Karakteren i sidemålet vil falle bort.

Kunnskapsminister Halvorsen vil ha en tydeligere og mindre omfattende læreplan. Hun betegner det som urealistisk at elevene skal bli like gode i både bokmål og nynorsk og vil vurdere om skriftlig eksamen i nynorsk skal bort.

Forslaget til ny læreplan skal på høring, og kunnskapsministeren sier at hun først om et års tid vil ta stilling til forslagene.

– LES OGSÅ: Nynorsk under lupen

Noregs Mållag viser til at de tre regjeringspartiene, både i sine programmer og i Soria Moria-erklæringen, går inn for å sikre utviklingen av bokmål og nynorsk, og at regjeringen har lovet at den vil fremme tiltak som gjør det lettere å bruke nynorsk.

Mållaget kan regne med støtte fra Sosialistisk Ungdom (SU) når spørsmålet skal behandles politisk.

AUF-leder Eskil Pedersen jubler derimot over forslagene. Han tror endringene vil gi elevene mer motivasjon for å lære både sitt hovedmål og sidemål.

– Dette gjøres best gjennom å integrere sidemål som del av norskundervisningen, og ikke ha egne karakterer eller eksamen, sier Pedersen.

Leder i Unge Høyre, Henrik Asheim, mener forslaget er et skritt i riktig retning.

– Men vi skjønner ikke hvorfor ikke Halvorsen tar skrittet fullt ut og gjør sidemålet valgfritt. Det er bra at hun tar konsekvensen av det vi har sagt lenge, at sidemålet går ut over opplæringen i hovedmålet. Men hun tar ikke konsekvensen fullt ut, sier Asheim. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse