JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Direktørene får dobbelt opp

Toppsjefene i industrien hadde i fjor dobbelt så stor lønnsvekst i prosent som de ansatte på gølvet.

torgny.hasaas@lomedia.no

Administrerende direktør i industrien hadde per oktober i fjor en lønnsvekst på 8,7 prosent, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Den gjennomsnittlige månedslønna var på 83 300 kroner og den månedlig lønnsvekst på 6 700 kroner.

Byrået har regnet ut lønnsveksten fra 1. oktober 2010 til 1. oktober 2011. I dette tidsrommet har operatørene hatt en gjennomsnittlig lønnsvekst på 4,3 prosent eller under halvparten av det administrerende direktør fikk i prosent. Denne yrkesgruppen omfatter blant annet maskin- og prosessoperatører, produksjonsarbeidere, sjåfører og maskinarbeidere har en gjennomsnittlig månedslønn på 31 200 kroner, og økte månedslønna med 1300 kroner fra året før.

Regnet i kroner har dermed administrerende direktører en gjennomsnittlig lønnsvekst som er fem ganger så stor som operatørene.

Statistisk sentralbyrå opererer også med en gruppe som kalles håndverkere. De hadde i 2010 en lønnsvekst på 4,7 prosent.

Lavere for industrifunksjonærer

Tallene fra SSB kan tyde på at veksten i industrifunksjonærlønningene er fallende. Statistikken opererer med to utdanningsgrupper i industrien de med høyskoleutdanning og akademikerne. De hadde en lønnsøkning på henholdsvis 3,9 prosent og 3,6 prosent.

Disse to gruppene er ikke identisk med den gruppa som Teknisk Beregningsutvalg (TBU) opererer med «industri funksjonærer», men er ganske sikkert delvis overlappende.

Alle år siden 2000 har industri funksjonærgruppa i de årlige beregningene TBU gjør før lønnsoppgjøret hatt høyere lønnsvekst i prosent enn industriarbeiderne.

SSBs tall kan tyde på at denne trenden er i ferd med å snu.

Annonse

Flere saker

Annonse