JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Rom for forbedring

Det er mye rom for forbedring hvis norske kommuner skal bli gode næringsutviklere.

bjorn.erik.dahl@anb.no

– Det er veldig store variasjoner fra kommune til kommune. Vi vet jo for eksempel at det flest bedrifter sliter med når det gjelder offentlig byråkrati, er byggesaksbehandling, sier næringsminister Trond Giske til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Der ligger vi ikke bare dårlig an i Norge sammenlignet med andre typer saksbehandling, men også internasjonalt ligger vi dårlig an, legger statsråden til.

– Les også: 34.500 tomme gårdsboliger

Giske fikk onsdag overlevert en Fafo-rapport om hva som hindrer eller driver det kommunale arbeidet for næringsutvikling og sysselsetting. Rapporten ble overlevert av Fagforbundets leder Jan Davidsen, som hadde bestilt den.

To ulike syn

En bedriftsundersøkelse gjort i forbindelse med rapporten indikerer at mange kommuner ikke arbeider aktivt med oppgaver som faller inn under den typiske næringsutviklerrollen.

Kommunene henger etter i en rekke oppgaver som er viktige for næringslivet. Bedriftene som er spurt svarer i stor grad at kommunen verken tilrettelegger for jobbskaping, viser interesse for bedriftens utviklingsmuligheter eller formidler informasjon om støttemuligheter.

– Les også: Bygg lokalt – få penger

Spør man derimot rådmenn og næringsansvarlige i kommunene, er svarene nærmest motsatte. Noen aktører peker dessuten på at helse og skole som oftest prioriteres foran næring når det er trangt økonomisk, noe det ofte er.

Vil ta debatten

– Vi må ta debatten om hvordan vi skal få til næringsutvikling her i landet, og samspillet mellom offentlig og privat sektor er viktig. Rapporten peker på en del forbedringspotensial rundt om i kommunene, så det er bare å gripe fatt derfra, sier Jan Davidsen til ANB.

Davidsen maner nå til felles innsats for næringsutviklingen.

– Alle som kan bidra, må gjøre en innsats i fellesskap. Det gjelder blant annet departementene, kommunene og vi som arbeidstakerorganisasjoner. Vi opplever et veldig trykk fra våre medlemmer der ute, som lever i disse samfunnene. De ser at mulighetene er der, men at det er vanskelig å få utnyttet dem, sier Davidsen.

– Forsinker mye

– For eksempel byggesaksbehandlingen forsinker mye av næringsutviklingen. Det er egentlig unødvendig, og det er sikkert mulig å gjøre det raskere, enklere og mer forståelig for bedriftene, sier Trond Giske.

– Hva har du tenkt å bidra med for at situasjonen skal bli bedre?

– Nå skal vi sette oss inn i denne rapporten, og se hva aktørene selv peker på av forbedringspotensial. Fagforbundet har jo på andre områder funnet fram til samarbeidsmodeller sammen med mønsterkommuner som går foran. Dette kan være en interessant innfallsvinkel også på næringsfeltet, avrunder statsråden overfor ANB. (ANB)

Annonse
Annonse