JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil jobbe med olje

Fire av ti ungdommer kan tenke seg en jobb i olje og gassindustrien.

kjell.werner@anb.no

Det viser en fersk undersøkelse som Synovate har utført for Oljeindustriens landsforening.

39 prosent av de unge mellom 15 og 19 år kan tenke seg en karriere innen olje- og gassindustrien. Det er åtte prosentpoeng opp fra en tilsvarende undersøkelse ett år tidligere. 55 prosent av guttene svarer ja på spørsmålet, mens det bare er 23 prosent av jentene som ser til norsk sokkel når de skal gjøre sine yrkesvalg.

– At fire av ti unge kan tenke seg å jobbe i olje- og gassindustrien, gir grunn til optimisme. Med flere funn den siste tiden har nok ungdommen fått øynene opp for at det vil være spennende og viktige oppgaver i norsk olje- og gassnæring i mange tiår fremover, sier administrerende direktør Gro Brækken i OLF til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Les også: Vi trenger flere ingeniører

90 prosent av de spurte har meget eller ganske godt inntrykk av olje- og gassindustrien, og 99 prosent sier at bransjen er meget eller nokså viktig for norsk økonomi. Det er også flere unge som tror det vil finnes arbeidsplasser i denne bransjen de neste 50 til 100 årene.

Samtidig som ungdommen har et svært positivt bilde av olje- og gassindustrien og dens fremtid, har de begrenset kunnskap om hvilke fag og utdanninger som kan føre til en jobb i bransjen.

– Jeg håper Norge kan få en stor generasjon ingeniører og realister innen få år, sier Brækken.

– Les også: Oljejobbene forsvinner

Tenåringene er likevel mest interessert å gjøre karriere innen media, viser målingen.

– Dette er ikke nytt. Samtidig må vi fortelle ungdommen hvor det er mulig å få jobb i tiden fremover og hvor spennende disse jobbene er. Ingeniør- og realfag må markedsføres mye bedre. Det er begrenset hvor mange som kan drive med form, dans og drama i dette landet, sier Brækken.

45 prosent av de unge er åpne for oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen. Det er 13 prosentpoeng flere i løpet av det siste året. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse