JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

I gang for nytt Oslo-flertall i 2011

LO i Oslo hadde i dag startkonferanse før valget i 2011, der det ble nedsatt fem arbeidsgrupper. – Debatten viste at kampen mot privatisering, konkurranseutsetting og New Public Management blir viktig, sier leder, Roy Pedersen.

stig.christensen@lomedia.no

Av andre spørsmål var kollektivtrafikk og klimahensyn viktig. Flere talere var inne på at godstrafikken må gå fra vei og over på jernbane.

Klassedelt by

LO i hovedstaden mener at Oslo er en klassedelt by.

– Det er i dag opptil tolv års forskjell i levealder mellom øst- og vestkanten, heter det i en pressemelding som ble sendt ut i forkant av konferansen. «Inntekt og formue er betydelig lavere i øst enn i vest. Selv om det er store levekårsforskjeller mellom folk i Oslo, ser ikke det sittende Høtre- og Fremskrittsparti-byrådet det som sin oppgave å utjevne levekårsforskjeller».

Marked

Flere talere var inne på at Oslo er en by hvor markedet rår, også på områder der kommunen har sin naturlige plass.

– Høyre og Fremskrittspartiet omgjør Oslo kommune til et gedigent marked hvor private aktører kan profittere på velferdstjenester gjennom å konkurranseutsette, privatisere og selge kommunal virksomhet og eiendommer, heter det fra LO i Oslo som mener det skjer en overføring av makt fra folket til den økonomiske eliten.

Minstesatser

Rigmor Hogstad fra FO var blant dem så ville ha rettighetsfestet sosialhjelp etter de satsene SIFO har kommet fram til, noe også representanter for Velferdsalliansen la stor vekt på. Hogstad mente kjøp og salg var langt mer framtredende i byen etter at Frp hadde kommet med i byrådet. Hun påpekte at dagsentertilbudene for psykisk utviklingshemmede var underlagt kjøp og salg, noe hun tok avstand fra.

– De utviklingshemmede trenger stabilitet og kontinuitet, sa hun.

Ufrivillig deltid

Flere ville ha bukt med ufrivillig deltid. Dagfinn Vestby fra, NTL i NAV var en av dem. Han viste til pleie- og omsorgsbransjen, med «trange budsjetter, lav grunnbemanning og stoppeklokkeomsorg».

– Dette sliter på de ansatte, en bransje med høyt sykefravær. Han påpekte at dette kan være første skritt mot uføretrygding og kritiserte kommunen for å skape flere NAV-brukere.

Integrering koster

Sathi Sivarajah fra Fagforbundet, bydel Bjerke påpekte at svake grupper, derav mange folk med innvandrerbakgrunn, havnet i Groruddalen, noe som medfører større sosialutgifter for bydelene.

Han mente dette går ut over de ikke-lovpålagte tjenestene.

– Integreringsarbeid koster penger, sa han og ga uttrykk for at problemene øker i større grad enn budsjettene.

Mot anbud

– Det må bli slutt på anbud innen buss, det har ikke blitt bedre kollektivtransport av det, sa Rune Aasen, som jobber i Kollektivtransportproduksjon A/S. Han viste til et svært organisasjonskart innen Ruter/kollektivtransporten i Oslo, og markerte seg som en klar motstander av konkurranseutsetting.

– Jeg ønsker å avskaffe hele bestiller-utfører systemet, sa han og la til at Ruter skal bruke 95 millioner kroner på navneendring til Metro. Aasens hovedbudskap var at man måtte få en helt annen struktur på organiseringen av kollektivtrafikken i Oslo.

Hefte

LO i Oslo har laget et debatthefte, «Oslo – byen med det store hjertet eller den kalde skulder?», som fikk ros av flere talere. Heftet bringer blant annet en del sentrale fakta og tall om byen, som har 587 000 innbyggere og 428 000 arbeidsplasser.

– Vi trenger kunnskap for å drive en god valgkamp, sier Roy Pedersen til LO-Aktuelt.

Annonse
Annonse