JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tillitsvalgte får penger for å styre

Flere tillitsvalgte tjener gode penger på å bestemme lederlønninger – og sine kollegaers framtid.

morten.hansen@lomedia.no

Styrehonorarer i hundretusenkronersklassen er ikke uvanlig i de store selskapene. Har du en plass i styret, gjøres det ikke forskjell på om man er de ansattes representant eller profesjonell styregrossist.

Noen av disse styreplassene er det LO-tillitsvalgte som innehar.

Og det er ikke bare blant ansattesrepresentantene man finner styremedlemmer fra LO. Flere av styrene i de statlige foretakene har sentrale LO-tillitsvalgte i sine styrer.

Statlige bedrifter

LO-leder Roar Flåthen er styremedlem i Innovasjon Norge. Selskapet som skal hjelpe norske bedrifter gir LOlederen 100 000 kroner i året i styrehonorar.

I datterselskapet til Innovasjon Norge, Investinor AS, sitter LOs 1. sekretær Trine Lise Sundnes. For det får også hun 100 000 kroner.

Sundnes sitter også i styret til det nyopprettede Aerospace Industrial Maintenance Norway SF. For det får hun 150 000 kroner.

Ellen Stensrud er hovedkasserer i LO. I Statkrafts styre er hun nestleder, og mottar 289 500 kroner.

Informasjonssjef i LO, Jenny Ann Hammerø, sier LOs tillitsvalgte representerer en viktig kompetanse i styrene.

– Det har alltid vært LOs politikk at styrene i store virksomheter må representere et mangfold. Derfor har vi blant annet arbeidet for å få flere kvinner inn i styrene. LO har alltid stilt seg til rådighet for styreverv i virksomheter der vi har eierinteresser, eller der staten er inne som en sentral eier. LOs representanter i styrene er likestilte med de øvrige styremedlemmene både hva gjelder oppgaver og ansvar, og beholder i likhet med de øvrige styrerepresentantene sitt honorar, sier Hammerø.

Øystein Aslaksen satt mange år som leder i Lokomotivmannsforbundet. Han er også med på å lede NSB fra styrerommet. For det blir han honorert med 172 000 kroner.

I styrerommet til Posten Norge sitter Postkom-leder Odd Christian Øverland, noe han får 169 002 kroner for.

I Postens ti personer store styre finner man for øvrig tre Postkom-tillitsvalgte i tillegg til Øverland. Øverland og de andre ansatterepresentantene i Posten beholder styrehonoraret selv.

Øverland påpeker at styreplassen innebærer et ekstra ansvar.

– Noen vil kanskje hevde at vi ikke gjør et arbeid som forsvarer honoraret. Men vi har et juridisk ansvar med å sitte i styret. I tillegg mener jeg det er viktig at vi er representert i styrene. I Posten har vi vært gjennom en stor nedbemanning de siste årene. I Postkom aksepterer vi at utviklingen er slik at vi må nedbemanne. Men vi vil være med på å bestemme. Vi har fått en posisjon som gjør at vi blir hørt i styrerommet. Vi har fått til en omstilling som har vært mye mildere enn den kunne ha vært, sier Øverland

LO som medeier

LO har mye av sine midler plassert i aksjer, og er storaksjonær i enkelte selskaper. I disse selskapenes styrer finner man flere LO-topper.

I A-pressens styre sitter Jan Davidsen. Det gjør han sammen med Ellen Stensrud. I 2011 fikk hvert styremedlem utbetalt 90 000 kroner.

LO har eierandel i Sparebank1. LOs representant i styret er Tor Arne Solbakken. I 2010, da Bente Halvorsen var LOs styrerepresentant, var honoraret 168 000.

I Bank1 Oslo Akershus sitter Arve Bakke og Roar Flåthen. Sistnevnte er styrets nestleder og får 175 000 kroner, mens Bakke får 155 000 kroner.

I Sparebank 1 Livsforsikrings styre sitter Gerd Kristiansen. Det får hun 158.000 kroner for.

Også mange tillitsvalgte er ansatterepresentanter i styrer. Der hvor det utdeles styrehonorarer, gjelder det også disse tillitsvalgte. Tallene er fra 2010, om ikke annet nevnes.

Annonse

Flere saker

Annonse