JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nok er nok, mener eierne om innflytelse

Eierne er ikke villig til å utvide antall styremedlemmer for ansatte, heller ikke åpne for økt medvirkning og medbestemmelse i konsern. Derimot er det enighet om bedriftsdemokratiets fortreffelighet.

Hovedbudskapet til utvalget som har utredet medvirkning og medbestemmelse i arbeidslivet er at dette er et gode både for virksomhetene og arbeidstakerne. Utvalget konstaterer at det er bred oppslutning om ordningene og at det nå er snakk om å videreutvikle og styrke nåværende bestemmelser. Utvalgets mandat og sammensetning

Lover rask oppfølging

Det blir i så fall en politisk oppgave. Statsråd Hanne Bjurstrøm lover rask behandling. Hun hadde selv opplevd å vente i fem år på politisk oppfølging av en offentlig utredning, og det skulle ikke skje igjen.

– Jeg vil lese utvalgets rapport med stor interesse. Det er gode nyheter at det er så stor oppslutning om ordningene. Nå vil vi oppfordre flest mulig til å ta dem aktivt i bruk. Det er bra for både virksomhetene og arbeidstakerne, sa arbeidsminister Hanne Bjurstrøm

Departementet vil sende rapporten på høring allerede før påske. Om den politiske mottakelsen

LO vil senke tersklene

Utvalget er delt i et flertall og et mindretall på flere områder.

– Vi fra LO nådde ikke fram med forslag om bedre muligheter til medbestemmelse i konsern og franchise-selskap, sier konserntillitsvalgt i Aker Stord ASA, Atle Tranøy. Han og Gro Granden representerte LO i utvalget, som har bestått av representanter fra de tunge arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonen og ledet av sosiolog Ida Munkeby, Sør-Trøndelag fylkeskommune.

Gro Grandem og Atle Tranøy tilhører flertallet, som foreslår å senke terskelen på 30 ansatte for å få representasjon i selskapenes styrende organer. Flertallet begrunner synet med at mange selskaper med færre enn 30 representanter allerede har representasjon og hensynet til at flest mulig selskaper bør ha representasjon fra de ansatte taler for en utvidelse av ordningen. Grande og Tranøy mener at den nedre grensen bør settes til 10 ansatte.

Ikke alene i styret

De to LO-representantene har et prinsipielt standpunkt om at ingen ansatt bør sitte alene som ansatt-representant i styret. Derfor bør ansatte-representanten få følge av en observatør i styret i bedrifter med mellom 10 og 30 ansatte og i selskaper med flere ansatte, skal de ansatte velge minst to styremedlemmer eller en tredjedel.

Når det gjelder konsern og foretaksgrupper, mener seks av utvalgets 14 medlemmer at morselskap skal pålegges å å legge til rette for valg av de ansatte i mor- og datterselskaper til styrende organer i morselskapet når konsernet har flere enn 30 ansatte.

Fastlåste holdninger

Utvalget har brukt et år og sittet sammen i 21 dager i arbeidet med å foreta en helhetlig gjennomgang.

På direkte spørsmål fra nettavisa FriFagbevegelse.no om det hadde vært mulig å komme fram til større enighet i utvalget om det hadde fått litt bedre tid på seg, svarte Ida Munkeby:

– Jeg tror ikke utvalget hadde kommet fram til enighet når det gjelder hovedmotsetningene, men kanskje på de mindre områdene, svarte Ida Munkeby diplomatisk.

– Arbeidsgiverne synes at dagens ordninger er både gode og tilstrekkelige, mens representanter for arbeidstakerne har fremmet forslag om endringer, svarte Ida Munkeby diplomatisk.

Utvalgets anbefalinger

Et flertall i utvalget mener at flere selsdkaper skal omfattes av reglene om styrerepresentasjon. Hvor tersklene skal liggem, må utredes nærmere. Et flertall ønsker at selskapene skal ta initiativ til og tilrettelegge for styrerepresentasjon, men det samme flertallet har ulik oppfatning om hvordan dette skal gjøres.

Klima og miljøutfordringene vil prege også arbeidslivet. Et flertall ønsker ikke å pålegge verneorganisasjonen en rolle i dette arbeidet. Verneombudet og arbeidsmiljøutvalget har allerede viktige og krevende oppgaver knyttet til det interne arbeidsmiljøet.

Her kan du laste ned utredningen om medbestemmelse i arbeidslivet

Annonse

Flere saker

Annonse