JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Prekariatet vokser

– Det er en voldsom vekst i useriøse jobber, sa Rolf Rynning Hanssen da han var første innleder på Trondheimskonferansen.

torgny.hasaas@lomedia.no

Trondheimskonferansen samler siste helga i januar hvert år rundt 600 faglige tillitsvalgte til politiske diskusjoner fra fredag kveld til søndag middag. I år var det Rolv Rynning Hanssen fra Fagforbundet som innledet først.

Rynning Hansen som de siste fem årene har jobbet for Public Sector International, internasjonalen for offentlig ansatte, tegnet et bilde hvor flere av de nye jobbene i verden utgjør en ny type jobber. Jobber som på engelsk kalles «precarious work».

Sterkt voksende

Dette er jobber som ikke gir deg god nok lønn til å overleve, med svært usikre og uklare ansettelsesforhold, manglende sosial beskyttelse og sosiale ytelser og en situasjon hvor det nesten er umulig å fagorganisere seg.

En norsk oversettelse av «precarious» er «utrygg». Det begrepet som Rynning Hanssen finner nærmest på norsk, er løsarbeid.

Denne typen ansettelser er sterkt voksende over hele verden.

Årsaken til dette er at globaliseringen har åpne nye muligheter for å utnytte ulikheter mellom de ulike landene. Målet er profittmaksimering og metoden er å fjerne fagforeningenes innflytelse.

– Dette er ikke bare et u-landsfenomen. I EU har det vært en voldsom økning i antall midlertidig ansatte. Fra 1985 til 2007 har andelen ansatte på midlertidige kontrakter økt med 115 prosent, sa Hanssen.

Kjønnsperspektiv

Denne typen ansettelser har også et kjønnsperspektiv.

– Kvinner er mest utsatt for slikt arbeid. I Spania er en tredjedel av kvinner ansatt på korttidskontrakter. I Sør-Korea er to av tre kvinnelige arbeidere på «precarious» kontrakter. Snittlønna er på 40 prosent av menns, sa han.

Han mente at etter 2. verdenskrig ble det inngått et internasjonalt klassekompromiss i den vestlige verden. Kapitalistene skulle dele profitten med arbeiderne mot at arbeiderklassen sluttet å utfordre det kapitalistiske systemet. Staten skulle regulere fortjenesten i markedet med progressiv skattlegging og velferdsordninger.

– Dette kompromisset er i ferd med å bryte sammen og «precarious work» er en del av dette bildet.

Hanssen stilte noen tankevekkende spørsmål til salen fylt av veletablerte faglige tillitsvalgte.

– Er det i ferd med å etableres en ny klasse, under proletariatet prekariatet?

– Trekker vi stigen opp stigen etter oss. Fagbevegelsen beskytter våre egne medlemmene og lar ungdommen, potensielle medlemmer, i stikka?

– Vil prekariatet vokse og bli toneangivende?

Annonse

Flere saker

Annonse