JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rødgrønn skepsis i sentrum

Det er ikke gitt at Senterungdommen slutter opp om en ny rødgrønn regjeringsperiode.

Men fredagens fellesmøte med AUF og Sosialistisk Ungdom skapte ny begeistring.

– Det var et veldig bra møte. Jeg synes vi klarte å skape gnist og glød, så gjenstår det å se om det smitter over til moderpartiene og regjeringen, sier Senterungdommens leder Sandra Borch til NTB fredag kveld.

De rødgrønne ungdomspartiene har nettopp avholdt et felles sentralstyremøte, med inviterte gjester fra regjeringen. Både kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap), SV-leder Kristin Halvorsen og Sp-leder Liv Signe Navarsete var innom.

– Vi har hatt en omfattende debatt om mange ulike spørsmål. Takhøyden var stor, sier Borch.

Skeptisk

Senterungdommens nyvalgte leder har flere ganger kritisert moderpartiet og regjeringen for manglende entusiasme. Hun beskriver seg selv som en konservativ Sp-politiker av den gamle skolen og har avholdt møter med borgerlige ungdomspartier, i tillegg til den liberale tankesmien Civita.

– Vi er ikke et rødt parti. Vi er et sentrumsparti som kan samarbeide til begge sider. Jeg mener vi må finne tilbake til sentrum og verdiene som ligger der, sier Borch til NTB.

Om Senterungdommen slutter opp om et rødgrønt regjeringsalternativ ved valget til neste år, er usikkert.

– Hele sentralstyret er skeptisk, men etter dette møtet og møtene med de borgerlige ungdomspartiene, tror jeg vi vil lande på rødgrønn side. Men det er landsmøtet vårt som avgjør dette spørsmålet i november, sier hun.

Ifølge Borch har ikke det rødgrønne samarbeidet vært godt nok forankret ute i Senterpartiets lokallag, der det er langt vanligere å samarbeide mot høyre i politikken.

– Det er nødvendig å få tilbake troen på regjeringsprosjektet. Det er mye oppmerksomhet om SVs fall på målingene, men vi taper i sannhet oppslutning vi også. Noe må gjøres, men jeg føler vi står sterkere etter dette fellesmøtet, sier hun.

Positive

Leder Olav Magnus Linge sier stemningen er soleklar i Sosialistisk Ungdom:

– Vi går til valg på en ny rødgrønn periode, sier han.

Også AUF-leder Eskil Pedersen er tydelig på at han ønsker dagens regjering gjenvalgt. Men både Pedersen og Linge erkjenner at det lugger i øyeblikket.

– Vi er nødt til å skape ny begeistring. Både klimasaken og ungdomssaker som skolepolitikk og ny boligpolitikk bør løftes fram, sier Pedersen.

Han viser til at mange av dagens ungdomspolitikere har forholdt seg til en rødgrønn flertallsregjering i hele sin aktive periode.

– Det er en påminnelse om at samarbeidet må videreutvikles og skapes på nytt, sier han.

Både EU-saker, klimaspørsmål, landbrukspolitikk, lokaldemokrati, skole og nynorsk var blant temaene som ble diskutert på fellesmøtet.

– I flere av disse spørsmålene står ungdomspartiene nærmere hverandre enn moderpartiene gjør. Men vi må huske at regjeringen har holdt sammen og klart å bli enige om ulike saker i seks år, sier Pedersen, som mener ungdomspartiene på høyresiden står mye lenger fra hverandre enn de rødgrønne gjør.

– De klarer å ta en kaffe sammen. Det er stort sett alt, sier han.

(ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse