JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sluttpakker til fem milliarder

I perioden 2000 til 2010 har Forsvaret brukt 5 milliarder kroner på sluttpakker til ansatte de ønsket å kvitte seg med.

Samtidig mener Befalets fellesorganisasjonen at Forsvaret nå er underbemannet.

Det var Stortinget som i 2000 vedtok at Forsvaret skulle nedbemanne med 5.000 årsverk for å kutte driftsutgiftene med 2 milliarder kroner i året, skriver Finansavisen.

– Les også: Varsler kutt

Siden militært ansatte har et meget sterkt stillingsvern, tok man i bruk lukrative avtaler i Forsvarets såkalte «avgangsstimulerende tiltak» (AST). Også sivilt ansatte har fått gode sluttpakketilbud, og i snitt har hvert ansatt som har sluttet kostet Forsvaret rundt 1 million kroner.

Forsvarsdepartementet er tilfreds med nedbemanningen og mener utgiftene er som forventet. De opplyser at driftsutgiftene i samme periode ville vært 12,5 milliarder kroner høyere uten bemanningsreduksjonen.

– Les også: Dyrere enn antatt

Heller ikke Befalets fellesorganisasjon (BFO) er avskrekket av beløpet, men mener at Forsvaret i dag er underbemannet og ikke i stand til å utføre oppdraget sitt.

– Jeg er usikker på om vi har nok personell til å ivareta oppdraget på en god måte. Man styrer etter hvor mange stillingshjemler man har, og ikke etter oppdraget vi skal løse. Vi har bemanningsutfordringer i alle deler av Forsvaret, sier BFO-leder Eivind Solberg. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse