JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vikar-nei fra LO i dag?

LO kommer til å si nei til EUs vikarbyrådirektiv på dagens sekretariatsmøte, melder NRK.

Formelt er det en høringsuttalelse om regjeringens ekstra tiltakspakke mot sosial dumping som står på dagsorden for dagens møte i LO-sekretariatet. Fra flere hold har det imidlertid blitt reist krav om at LO-sekretariatet må ta stilling til hele vikarbyrådirektivet på nytt.

Nøyde seg med å stille krav sist

Sist saken ble behandlet i LO var for et år siden. Den gangen nøyde et enstemmig sekretariat seg med å stille en rekke krav som måtte oppfylles dersom direktivet skulle bli en del av norsk lovgivning. Siden den gang har en rekke forbund vedtatt å be regjeringen bruke reservasjonsretten mot direktivet.

En rundspørring FriFagbevegelse.no foretok tidligere denne måneden viste at minst åtte av de elleve forbundstoppene som har faste plasser i LO-sekretariatet representerer forbund som har inntatt et klart nei-standpunkt.

– LES MER: Alt om vikarbyrådirektivet

Stort nei-flertall

Blant de større LO-forbundene er det bare Industri energi som har flagget en klart positiv holdning til direktivet. Både Fagforbundet, Fellesforbundet, HK. Tjenestemannslaget og El&IT Forbundet har inntatt klare nei-standpunkter.

I forrige uke vedtok også styret i Unio å be regjeringen bruke reservasjonsretten.

Splittet regjering

Innad i regjeringen er det delte meninger om direktivet. Arbeiderpartiets stortingsgruppe vedtok allerede i desember å gå innfor å gjøre direktivet til norsk lov. Et standpunkt arbeidsminister Hanne Bjurstrøm sto fast på så se3nt som denne helgen.

– Vi er uenige med deler av fagbevegelsen. Det må vi leve med, sa Bjurstrøm til NTB søndag.

Sv har signalisert at partiet ønsker at Norge skal reservere seg, mens Senterpartiet ikke har flagget noe klart standpunkt ennå.

Annonse

Flere saker

Annonse