JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oppsigelser i Bergen

Fire ansatte er sagt opp fordi CargoNet vil flytte arbeidsplassene til Alnabru. Jernbaneforbundet varsler rettssak.

oystein@lomedia.no

De fire setter opp turnus, administrerer lønn, registrerer sykefravær og håndterer hotellbestillinger for 200 lokomotivførere, for å nevne noen av oppgavene. CargoNet har sine planleggingsressurser spredt på fem steder i landet, og vil samle alt i Oslo fra 1. juli. Det gjelder også tjenestefordelerne med kontor like ved jernbanestasjonen i Bergen.

Følger regelverket

Norsk Jernbaneforbund mener dette er å regne som usaklig oppsigelse, og viser til stillingsvernet og kapittel 15 i arbeidsmiljøloven. Arbeidsoppgavene forsvinner ikke ut av selskapet. Målet er å effektivisere og redusere utgifter ved å samle alt på Alnabru.

Hvis ikke CargoNet går med på en annen løsning, møtes partene i retten. LOs juridiske avdeling er kontaktet, og første krav på vegne av de fire medlemmene er at de skal stå i stilling til det foreligger dom i saken.

Strenge krav

Flere paragrafer i arbeidsmiljøloven inneholder bestemmelser om begrunnelse og framgangsmåte. Før arbeidsgiver går til oppsigelse skal det gjennomføres drøftemøter med den det gjelder, der tillitsvalgte kan være til stede. Slike møter har allerede vært gjennomført, uten at det endret noe.

Videre kan de ansatte be om forhandlinger, og kreve rett til å fortsette i stillingen, ifølge loven. Brev om forhandlinger er sendt, uten at det foreløpig er satt noen dato for et møte.

Alle fire er over 50 år med lang ansiennitet fra NSB og senere CargoNet.

– Arbeidsoppgavene forsvinner ikke. Noen må gjøre jobben, men selv om vi formelt får tilbud om å bli med, er det helt uaktuelt for oss å flytte 50 mil. Jeg ser heller ikke den store effekten av de grepene som er foreslått, sa Helga Godøy, en av de fire, til Aktuell i november.

Annonse
Annonse