JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Steile fronter om samsoving

hanne.kullerud.nielsen@lomedia.no

Petroleumstilsynet (Ptil) foreslår slutt på samsoving offshore for å hindre ulykker og personskader. Men Oljeindustriens Landsforening (OLF) og Norges Rederiforbund (NR) frykter inntektstap og milliardkostnader.

NR og OLF er redd for at kostnadene skal løpe løpsk, mens Industri Energi får støtte fra Helsetilsynet i at samsoving bør begrenses, om enn ikke avskaffes.

Ptil mener de kan dokumentere årsakssammenheng mellom samsoving – det å sove flere på en lugar – og antall ulykker og personskader på faste og flyttbare innretninger på norsk sokkel.

Mer syke Gjennom flere år har Ptil sendt spørreskjema ut til petroleumsansatte på norsk sokkel. Svarene viser at de som ofte samsover har oftere sykefravær enn de som sjelden samsover. Mange mener at siste sykefravær var helt eller delvis forårsaket av arbeidssituasjonen, flere har vært plaget med hode-, mage- og tarmproblemer, og det er en markant større andel som har hatt psykiske plager.

Krever nye forskrifter Enkeltlugarer vil være en betydelig sikkerhetsforbedring, men det krever nye regler og forskrifter, ifølge petro.no.

Tilsynet foreslår en rekke konkrete endringer og tiltak for å unngå ulykker som følge av manglende søvn og hvile. Blant dem er krav til operatørselskapene om bedre planlegging av aktiviteter, at innretningene bygges om og innleie av flyttbare innretninger med bedre kapasitet.

Ifølge Ptil vil ombygging koste alt fra en kvart til fem millioner kroner per enkeltlugar. I tillegg anslår Ptil at tapt inntekt som følge av oppgradering kan bli seks-sju millioner kroner per lugar.

Annonse

Flere saker

Annonse