JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dommens dag i betent sak for dansk LO

Tidligere nestleder i dansk LO får i dag vite om LO skal fortsette å innbetale til pensjonen hennes.

Tine Aurvig Huggenberger var 44 år da hun tapte kampen om å bli LO-leder ved LO-kongressen i 2007. Hun ble rasende, og smekket døra etter seg da hun forlot LO og sin daværende nestlederpost.

Vinner hun saken, skal LO fortsette å innbetale til pensjonen hennes, slik at hun mottar 2/3 av LOs nestlederlønn til den dagen hun fyller 62. Prislappen for LO vil i så fall bli på 6-8 millioner kroner.

Dommen faller klokken 13 i dag.

Stor medieinteresse

Saken var omfattet av enorm medieinteresse da den ble behandlet i Københavns Byrett i januar i år. Den ene tidligere og nåværende LO-toppen etter den andre måtte i vitneboksen for å fortelle om sin egen pensjonsordning og sin oppfatning om hva LOs pensjonsordninger faktisk gikk ut på.

Mediene registrerte frydefullt hvordan vitnene forholdt seg til hovedpersonen. For eksempel ignorerte Hans Jensen, LO-leder i hele Tine Aurvigs nestledertid, å ta imot hennes fremstrakte hånd da hun ville hilse på ham.

Uklarhetene om pensjonene er angivelig ryddet av veien. Stridspunktet - som fikk Aurvigs fagforbund, HK, til å anlegge saken, er ordet "avgang" i avtalen hun inngikk i sin tid. Betyr det avgang til pensjon, eller kan det også tolkes som avgang til annen jobb?

Mye står på spill for begge parter. Ifølge en analyse i avisen.dk er Aurvig paradoksalt nok den som har minst på spill:

- Hun er i dag ute av offentlighetens søkelys som ansatt i kommunikasjonsbyrået Primetime. Hun har fått all den offentlige julingen hun kan få for saken. Så om hun vinner, vil hun nok få enda en tur i mediemøllen en dags tid, og så kan hun ellers trekke seg tilbake med millionene og slikke sine sår. Om hun taper, har hun stadig en pen pensjon fra sine 12 år i LO, skriver Elisabet Svane, politisk redaktør i avisen.dk - som for øvrig er eid av fagbevegelsen via A-pressen A/S.

Ifølge Svane står det mest på spill for HK som har anlagt saken:

Hvem betaler?

- Det har vakt harme flere steder i fagbevegelsen, også internt i HK, at man valgte å føre saken. Internt i HK snakkes det om regningen for saken. Hvem skal betale om HK taper?

HK/Privat som har anlagt saken eller hele HK, skriver Svane og opplyser at avisen dk "overalt er blitt møtt av munner, lukkede som østers" når spørsmålet er blitt stilt til HK.

HK/Privat er i forveien i vinden på grunn av HK/Privats innette og milliondyre kamp mot den såkalte 50 prosent-regelen - tilsynelatende en tapt kamp i årets lønnsoppgjør.

Mye på spill

Også LO har mye på spill. I tillegg til et mulig kostbart, økonomisk tap handler det om anseelse i en tid da LO har mistet flere hundre tusen medlemmer på få år. Under kongressen i 2007, da Tine Aurvig tapte kampen om lederposten mot daværende LO-sekretær Harald Børsting, gjorde begge et hovedpoeng ut av at de hadde evnene som LO-leder til å snu medlemsnedgangen.

For å sitere Elisabet Svane igjen:

- De overdådige pensjonene er forlengst avskaffet, men det var det ikke mange som la merke til da saken kjørte i byretten i januar. Her satt tidligere tillitsvalgte og fortalte om pensjoner i en størrelsesorden som fagbevegelsens menige medlemmer aldri har en kinamanns sjanse for å komme i nærheten av.

Partene har fire uker etter dommen til å anke saken. Det faller for øvrig nesten nøyaktig sammen med tidsfristen for uravstemningen i årets danske lønnsoppgjør.

Annonse

Flere saker

Annonse