JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hva er EØS-avtalen?

En tredel av de spurte vet ikke hva EØS-avtalen går ut på.

Det viser en meningsmåling som Norstat har laget for Vårt Land.

Folks kunnskapsnivå, eller mangel på sådant, gjør Senterpartiets leder Liv Signe Navarsete bekymret.

– Det er absolutt et stort demokratisk problem, og det er derfor vi trenger en debatt om avtalen, sier Navarsete til Vårt Land.

Europabevegelsens generalsekretær Frode Nergaard Fjeldstad er enig.

– Det er en kjempeutfordring. EØS-avtalen er en av de viktigste avtalene Norge har, sier han.

Folk som er godt utdannet har ifølge undersøkelsen mer peil på hva EØS er. Åtte av ti av de spurte med fire års høyere utdanning eller mer, svarer at de vet hva avtalen går ut på. Kun fire av ti med grunnskoleutdanning svarer det samme. Sju av ti menn hevder å vite hva avtalen går ut på, mens kun halvparten av kvinnene gjør det samme. Fjeldstad mener det er store mangler i undervisningen i grunnskolen om EU og EØS.

Undersøkelsen viser også, til tross for at mange ikke vet hva EØS-avtalen er, at svært få ser noe poeng i å si opp avtalen. Ifølge undersøkelsen svarer én av fem at de vil skrinlegge avtalen. Like mange vil beholde den, mens seks av ti svarer at de ikke vet om Norge bør si den opp. Fjeldstad er positivt overrasket og mener tallene viser at støtten til EØS-avtalen tilsynelatende er høy. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse