JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

SV støtter tvangsretur

Sosialistisk Venstreparti mener det er greit å sende avviste asylsøkere tilbake til Eritrea, så lenge Norge følger FNs anbefalinger.

Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) og Kristelig Folkeparti sperrer opp øynene.

Norge trenger en returavtale med Eritrea, og avtalen må utformes i tråd med FNs anbefalinger, mener lederkandidat Heikki Holmås i SV.

– FN har tydelige anbefalinger om hvem som bør anerkjennes som flyktninger fra Eritrea, og så vidt jeg vet anerkjennes disse fullt ut av norske myndigheter, sier Holmås til Klassekampen.

– Les også: Nedgang i antall asylsøkere

Å følge FNs retningslinjer innebærer også at Norge må legge til grunn at de som ikke får opphold skal returneres, mener han.

– Den rødgrønne regjeringen følger FNs anbefalinger og har sørget for å føre en politikk hvor de som får opphold skal få bli, mens de som får avslag skal reise hjem. Alle har rett til å søke om asyl, men beskyttelse skal bare gis til de som har gode nok grunner til dette, sier Holmås.

– Les også: Utarbeider returavtale med Eritrea

Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) er overrasket.

– Dersom dette dreier seg om å opprettholde en tøff retorikk i asylspørsmålet, har man her gått over en uakseptabel grense. Man kan ikke inngå returavtaler bare for å ha det med et hvilket som helst regime, sier generalsekretær Ann-Magrit Austenå.

KrF-leder Knut Arild Hareide er også overrasket.

– Jeg har opplevd SV som en god alliert i mange av disse sakene, og derfor er det rart at de stiller seg bak et slikt forslag. Jeg ser fram til å lytte til SVs argumentasjon i denne saken, sier Hareide. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse