JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Direktivet blir innført

LO-leder Roar Flåthen erkjenner at vikarbyrådirektivet sannsynligvis vil bli innført i Norge.

Både Flåthen og Jens Stoltenberg mener de kan leve med uenigheten.

– Signalene som har kommet, går i retning av at direktivet innføres, sier Flåthen til NTB.

LO-lederen er i Stockholm der han deltar på årsmøtet til SAMAK, en sammenslutning av fagbevegelsen og de nordiske sosialdemokratiske partiene. Der er også statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

– Les også: Kan bli EFTA-mat

– Det er ulike konklusjoner, og det skal vi håndtere på en god måte. Ulike standpunkter i ulike saker er et uttrykk for at vi er to selvstendige organisasjoner, og det lever vi godt med, sier Stoltenberg.

– LO og Arbeiderpartiet diskuterer de fleste saker, og som oftest kommer vi fram til felles standpunkter, men i denne saken har LO kommet fram til en annen konklusjon. Det respekterer jeg, understreker statsministeren.

– Ikke alltid enige

Også Flåthen avviser at forholdet til Stoltenberg og Ap tar skade av uenigheten om EUs vikarbyrådirektiv.

– Vi har et godt forhold til Arbeiderpartiet. LO og Ap har diskutert politiske spørsmål i over hundre år, og det er ikke alltid vi er enige. Vi holder oss til saken, sier Flåthen og medgir at LO neppe klarer å hindre at direktivet blir del av norsk lovgiving.

– Les også: LO i konflikt med Ap

– Signalene som har kommet, går i retning av at direktivet innføres, sier Flåthen.

Nå settes alt inn på å gjøre tiltakspakken så god som mulig.

– Hvis regjeringen legger inn klare forutsetninger om at norske lovbestemmelser og avtaleverk skal videreføres og kommer med en skikkelig god tiltakspakke, så vil det fjerne noe av utryggheten som gjorde at vi gikk inn for et nei, sier Flåthen.

– Katastrofe

Flåthen mener det ville være en «katastrofe for norsk arbeidsliv» om direktivet implementeres slik arbeidsgiverne ønsker.

– Dette er en stor og viktig og prinsipiell sak for oss. Regjeringen må ta innover seg den utvikling som har vært innenfor vikarbransjen og norsk arbeidsliv, sier han.

Stoltenbergs vurdering er at direktivet styrker arbeidstakernes rettigheter «fordi alle vikarer skal ha samme lønns- og arbeidsvilkår som arbeidstakere».

– Da blir det trolig færre vikarer fordi man ikke kan bruke vikarer til å dumpe arbeids- og lønnsvilkår, sier statsministeren.

Liten motstand

Stoltenberg fremholder at europeisk og nordisk fagbevegelse i stor grad er tilhengere av direktivet fordi de mener at det styrker arbeidstakernes rettigheter.

Det har vært deler av høyresiden i Europa som har vært motstandere av direktivet, mener han.

– Vi har ikke hatt diskusjonen om å si nei til bemanningsdirektivet, sier svensk LO-leder Wanja Lundby-Wedin uten å ville si noe om norsk LOs avgjørelse.

Lovendring?

NHO har tidligere slått fast at arbeidsmiljølovens paragraf som regulerer bruk av innleid arbeidskraft, må skrives om dersom vikarbyrådirektivet innføres i Norge. Dette har arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) avvist selv om LO ikke føler seg overbevist.

– Jeg er trygg på at arbeidsmiljøloven kan opprettholdes, sier Stoltenberg. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse