JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jens tviler på Høyre

Statsminister Jens Stoltenberg hilser Høyre velkommen etter, men tviler på at Frp blir med på en mer moderat arbeidslivspolitikk.

kjell.werner@anb.no

– Jeg synes alltid det er hyggelig hvis Høyre går i retning av Arbeiderpartiets standspunkter. Hvis Høyre nå fjerner noen av de mest ytterliggående forslagene partiet har hatt når det gjelder arbeidstakernes rettigheter, så er det positivt. Men det gjenstår å se hva partiet faktisk gjør, sier statsminister Jens Stoltenberg til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Bakgrunnen er antydninger fra Høyre-leder Erna Solberg og stortingsrepresentant Torbjørn Røe Isaksen (H) om en mer moderat arbeidslivspolitikk.

– Les også: Forsker på Norden

– Tror du på de nye signalene fra Høyre?

– Det vil jeg vente med til jeg ser hva Høyre faktisk foreslår. Men det vi jo vet, som er det nye fra Høyres side, er at Høyre kan tenke seg å sitte i regjering med Frp. Dermed gjenstår det å se hva slags politikk for arbeidstakerrettigheter som en regjering med Frp og Høyre vil føre, sier Stoltenberg.

– Derfor er det fortsatt en fare for at veldig mange av forslagene som Høyre tradisjonelt har stått for blir gjennomført. Frp står nemlig for en enda mer ytterliggående politikk når det gjelder å svekke arbeidstakernes rettigheter, sier den norske statsministeren.

Fagbevegelsen

Jens Stoltenberg deltar på et todagers møte for ledelsen i de sosialdemokratiske partiene og LO-topper i Norden nord for Stockholm. Her holdes det debatter om den nordiske samfunnsmodellen, og her er fagbevegelsen en av grunnplankene.

– Det er et viktig kjennetegn ved den nordiske modellen at vi har sterke fagorganisasjoner. De nordiske landene har et velorganisert arbeidsliv der fagforeninger forhandler fram lønnsavtaler. Det bidrar til bedre vilkår for lønnstakerne, men også et mer velorganisert arbeidsliv der arbeidsgiverne har en part å forhandle med. Det er en viktig del av den nordiske modellen, selv om fagbevegelsens rolle arter seg litt ulikt i de nordiske landene, uttaler Stoltenberg.

Forskere i sving

Samarbeidskomiteen for de nordiske sosialdemokratiske partiene og LO-toppene i Norden (Samak) har engasjert Fafo til å utfore en forskningsstudie på den norske samfunnsmodellen. 6,5 millioner svenske kroner skal brukes for å finne styrker og svakheter ved den nordiske modellen og skissere hvordan framtidens utfordringer kan løses.

– Vi må sikre vekstkraftige og lønnsomme bedrifter og samtidig opprettholde en rettferdig fordeling. Det blir en stor oppgave å finne ut hvordan det kan gjøres i en tid med økende internasjonal konkurranse og en stadig aldrende befolkning i Norden, påpeker han.

Må reparere

– Vi må reparere det som ikke fungerer og ta vare på det som fungerer. Foreløpig har vi ingen fasistsvar. Det er derfor vi engasjerer forskere. Det kan hende de kommer fram til svar som vi synes er vanskelige og ubehagelige, sier Stoltenberg.

Den endelige rapporten fra Fafo vil komme i 2014, men det vil også komme delrapporter som nok Arbeiderpartiet og LO vil ta tak i foran stortingsvalget i 2013. (ANB)

Annonse
Annonse