JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vill vekst i privat helseforsikring

På ni år er antallet nordmenn med privat helseforsikring nidoblet. LO mener det offentlige helsevesen må bli så sterkt at det private blir unødvendig.

stig.christensen@lomedia.no

Det er Aftenposten som i dag presenterer tall som viser at private behandlingsforsikringer har økt voldsomt. 300 000 nordmenn har i dag en slik forsikring. Ni av ti er forsikret gjennom arbeidsplassen. Nestleder i LO, Tor-Arne Solbakken, mener dette er en sammensatt problemstilling, men LOs grunnleggende standpunkt er klart:

– Målsettingen er et offentlig helsevesen som gjør det unødvendig med private helseforsikringer, sier Solbakken til LO-Aktuelt under en pause på SAMAK-møtet i Stockholm.

Mot todelt helsevesen?

Professor Steinar Westin, leder for Helsedirektoratets fagråd for ulikheter i sosial helse, gir overfor Aftenposten uttrykk for bekymring over utviklingen. Han mener den voldsomme utviklingen i private helseforsikringer er uttrykk for en bristende solidaritet. Westin frykter at denne økningen vil berede grunnen for enda flere private helsetjenester, noe han mener vil føre oss nærmere et todelt helsevesen.

Fafo-notat

Problemstillingen omkring private helseforsikringer er ikke ny, men nå har altså Finansnæringens hovedorganisasjon presentert ferske tall. Fafo kom i 2010 med notatet «Framveksten av private helseforsikringer i Norden», et av flere notater som omhandler bakgrunn og fellestrekk i de nordiske landene.

I notatet heter det at arbeidsgivere kan oppleve et behov for å kjøpe tilleggstjenester og forsikringer for at medarbeidere skal komme raskt tilbake i jobb ved sykdom. Eller som et instrument for rekruttering eller å sikre lojale arbeidere.

Over 1 million i Danmark

Øyvind M. Berge i Fafo, som var en av forskerne bak notatet, sier at Danmark er det landet som har høyest andel arbeidstakere med privat helseforsikring, nå godt over 1 million. Og det er høyinntektsgruppene som i størst grad drar nytte av ordningene.

– Samtidig er det folk i jobb som har disse forsikringene, da i motsetning til arbeidsledige, studenter og pensjonister, sier Berge til LO-Aktuelt.

Han vil overlate til politikerne å komme med de politiske konklusjonene, men understreker at utviklingen utfordrer befolkningens like rett til behandling, eller som det heter i notatet:

«Samtidig vokser det fram betydelige utfordringer knyttet til likhets- og rettferdighetsprinsippene som de nordiske velferdsmodellene er tuftet på».

Annonse

Flere saker

Annonse