JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fritt fram for løpende vikariater

Tysk kvinne jobbet 11 år i 13 ulike vikariater for samme arbeidsgiver. Helt greit, mente EU-domstolen.

EU-domstolen i Luxembourg avga i forrige uke en uttalelse som innebærer full aksept for at arbeidsgivere kan bruke løpende vikariater og midlertidige ansettelser over flere år uten at det utløser rett til fast ansettelse, slik det er fastlagt i den såkalte fireårs-regelen i Arbeidsmiljøloven (paragraf 14-9, 5. ledd).

Domstolen, som blant annet behandler prejudisielle spørsmål fra domstoler i medlemsstatene, har behandlet en henvendelse fra Arbeidsretten i Köln etter at en kvinnelig kontoransatt ved Tingretten i Köln krevde fast ansettelse. Etter å ha gjennomgått yrkesutdanning ved Tingretten, arbeidet kvinnen 11 år i 13 ulike, men påfølgende vikariater i Tingretten, i hovedsak i forbindelse med svangerskapspermisjoner.

Ikke forbigående behov

Kvinnen framholdt at det etter 11 år ikke lenger kunne være snakk om et midlertidig eller forbigående bemanningsbehov. Hun hevdet at med svært mange yngre, kvinnelige ansatte måtte Tingretten regne med at det også ville bli hyppige svangerskapspermisjoner, men hennes synspunkt fikk ikke medhold hos dommerne i Luxembourg. Det er nå ventet at Arbeidsretten i Köln avsier en dom etter samme linjer som er trukket opp av EU-domstolen.

Positivt og negativt

I tysk fagbevegelse er det både positive og negative reaksjoner på uttalelsen fra EU-domstolen. En av de fem topptillitsvalgte i den tyske landsorganisasjonen, DGB-sekretær Annelie Buntenbach, peker på at EU-domstolen i samme uttalelse også understreker behovet for at medlemslandene fører strengere tilsyn med bruk av vikariater og midlertidige ansettelser.

På den annen side er det etter DGBs oppfatning skuffende at domstolen ikke fastsetter klare regler som kan hindre misbruk av midlertidige arbeidskontrakter, mener Buntenbach.

Ni prosent midlertidige

Midlertidige jobber har økt meget sterkt i Tyskland de siste årene. I dag skjer hver andre nyansettelse i form av et tidsbegrenset vikariat mens det for ti år siden bare var hver tredje. Vel ni prosent av alle trygdeinnmeldte arbeidstakere er i et vikariat eller en eller annen form for midlertidig beskjeftigelse.

For mange jobbsøkere betyr det at gleden ved å få seg en jobb ofte er svært kortvarig. Sjefen for arbeidsmarkedsetaten BA, Heinrich Alt, opplyste nylig at halvparten av alle trygdemottakere som blir tilvist jobb gjennom arbeidsmarkedsetaten kommer tilbake som jobbsøker før ett år er omme.

Annonse
Annonse