JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Måtte svare for seg

Flere av opposisjonens justispolitikere konfronterte justis- og beredskapsminister Grete Faremo (Ap) under onsdagens spørretime.

– Når vi ser at folk som har kontakt med politiet gradvis mister tillit til etaten, er det et tydelig tegn på at man føler politiet ikke tar på alvor det man anmelder, sier justispolitisk talsmann André Oktay Dahl i Høyre til NTB.

Flere av opposisjonens justispolitikere konfronterte justis- og beredskapsminister Grete Faremo (Ap) med situasjonen under spørretimen i Stortinget onsdag. De fikk bekreftet at også hun er bekymret. Selv i en periode da politiet er blitt tilført mer ressurser og regjeringen angivelig har lagt til rette for en massiv økning i antall politifolk, skjer det motsatte.

– Jeg er bekymret over de tallene som viser at tilliten til politiet reduseres etter et møte med tjenesten, og det er jeg sikker på at politiet er bekymret over selv, både i ledelsen og hos tjenestemenn, sa Faremo i sitt svar i spørretimen.

– LES OGSÅ: Faremo: – Svært alvorlig

Riksrevisjonens rapport om politiets håndtering av vinningsforbrytelser viser at oppklaringsprosenten for vinningsforbrytelser har falt til 17 prosent, opp mot ni av ti boliginnbrudd blir aldri oppklart og når folk først kontakter politiet, stuper tilliten til ordensmakten: «Politiets arbeid med vinningsforbrytelser som tyveri og innbrudd, er et av de forholdene som oppnår svakest resultater når det gjelder politiets omdømme», heter det i revisjonsrapporten.

– Heldigvis går det fram av rapporten at det også har vært fall i antall anmeldelser, noe som trolig skyldes det forebyggende arbeidet politier har gjort. Men vi kan ikke være fornøyde med at antallet oppklarte saker går ned, sier Faremo.

Hun tror ikke på Riksrevisjonens påstand om at færre anmeldelser av vinningsforbrytelser delvis skyldes manglende tillit til at sakene faktisk blir forsøkt oppklart.

– Folk må anmelde slike saker for å kunne benytte seg av forsikringene sine. Derfor tror jeg man kan feste stor grad av tillit til tallene som viser en reell nedgang, sier hun.

– LES OGSÅ: Boligtyverier blir ikke oppklart

Hun gikk heller ikke umiddelbart god for Frps Per Sandbergs påstand om at Norge i dag «har den laveste politidekningen noensinne». Riktignok går det nå så vidt 1,6 politimenn på 1.000 innbyggere, mot 1,8 noen år tidligere, men det betyr ikke at det er færre politifolk på gata i dag enn for 20 år siden, ifølge Faremo.

– Diskusjonen om virkelighetsforståelsen av kriminalitetsbekjempelsen og politiinnsatsen har pågått i mange år. Under denne regjeringen har vi hatt en forsterket innsats mot kriminalitet og bruker langt større ressurser enn vi gjorde på starten av 1990-tallet, sa Faremo.

Hun medga imidlertid at både politiet og regjeringen står overfor «store utfordringer» som hun vil forsøke å møte «på best mulig måte».

Annonse
Annonse