JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ønsker boikott av Manifest-konferanse

Tankesmien Manifest arrangerer sin årskonferanse på et sted uten tariffavtale. Flere i Fellesforbundet nekter å delta på arrangementet.

erlend.angelo@lomedia.no

Manifest senter for samfunnsanalyse er en tankesmie med røtter i venstresiden i norsk politikk. Mye av finansieringen kommer fra fagforbund og lokale fagforeninger.

I mars arrangerer de sin andre årskonferanse. Det skjer på Folketeatret i Oslo - et sted uten tariffavtale.

Forbannete fellesforbundere

Børge Ånesen, organisasjonsarbeider i Fellesforbundets avdeling 250 i Trondheim, er fly forbannet.

– Sånt skal bare ikke skje. Dette er en hån mot våre medlemmer, som støtter Manifest økonomisk. Å holde konferansen på et sted uten tariffavtale går bare ikke an, mener Ånesen.

Det er Fagforbundet som har organisasjonsretten i selve Folketeatret, men i samme bygg er det hotell og restaurant – med andre eiere enn Folketeatret – som hører hjemme i Fellesforbundet.

– Argumentet om at hotellet ikke har noe med teatret å gjøre, det holder ikke mål, mener Ånesen.

Kan ikke delta

Både han og flere i Fellesforbundet varsler nå at de må trekke sin deltakelse på konferansen.

– Dette er prinsipp som ikke kan fravikes. Jeg skulle veldig gjerne deltatt, jeg gledet meg stort for Manifest er dyktige. Men en slik blemme kan vi ikke godta, sier Ann-Helen Bergan Amundsen i Fellesforbundets avdeling 103 Ringsaker.

Også de støtter Manifest med noen kroner i året. Det samme gjør Fellesforbundet sentralt etter fjorårets landsmøte, hvor flertallet gikk inn for økonomisk støtte ved å bli såkalt Manifest-abonnent. Nå føler de samme personene at de må boikotte nettopp et Manifest-arrangement.

– Manifest har mange av de samme verdiene som oss, de kjemper vår sak. Men dette blir litt sånn dobbeltmoralsk, mener Bergan Amundsen.

– Ingen fagorganiserte bør dra dit, supplerer Ånesen.

Manifest beklager

I Manifest sitter beklagelsene løst, samtidig som at de er innstilt på å gjennomføre konferansen som planlagt.

– Det er vanskelig å finne passende lokaler i Oslo, særlig på så kort tid. Det er heller ingen hos Folketeatret som har krevd tariffavtale, og det er ingen arbeidskonflikt der. Da kunne vi selvfølgelig ikke hatt konferansen der, sier Mari Eifring til Magasinet.

Eifring innrømmer at dette har blitt en aldri så liten hodepine, og at Manifest er klar over at situasjonen ikke er optimal.

– Det er praktisk umulig å finne nye lokaler nå. Vi har diskutert innad, og velger å kjøre konferansen som planlagt, vi tjener ingenting på å avlyse. Samtidig som vi må få bedre rutiner på sjekke slike ting i framtida,understreker Eifring.

– Flytt, eller avlys. Om det blir dyrere, så får det bare være, oppfordrer Bergan Amundsen.

Dropper innledning?

Rolf Jørn Karlsen, sekretær i Fellesforbundet, er en av innlederne under konferansen. Han mener også det er svært beklagelig at konferansen finner sted der det ikke eksisterer tariffavtale.

– Vår praksis i forbundet er jo å sørge for at våre arrangementer holdes der det er avtaler. Her burde man sjekket på forhånd, kommenterer Karlsen.

Du har blitt utfordret til å droppe innledningen om yrkesopplæring?

– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg har det opp til vurdering. Det blir jo ei utfordring for Fellesforbundet om vi må takke nei hver gang vi får invitasjon til å delta på steder der det ikke eksisterer tariffavtale.

Annonse
Annonse