JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Bompenger eller bom stopp

– Hvis ikke lokalpolitikerne besinner seg i bompengedebatten, vil Nord-Norge miste 6 milliarder kroner til veiutbygging.

mari.valen@anb.no

Det sier Senterpartiets stortingsrepresentanter fra Nord-Norge, Irene Lange Nordahl og Jon Øyvind Odland, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

De ber nå lokalpolitikerne om å ta til fornuften i bompengedebatten som raser i Nord-Norge.

– Les også: Vil asfaltere uten avgifter

– Hvis politikerne ikke snur i bompengesaken, vil ulykkene bare fortsette og befolkningens liv og helse blir satt på spill. Det vil også skape store utfordringer for veksten i næringslivet i nord, sier Nordahl.

Stridens kjerne er hvorvidt de nordnorske kommunene vil være med på et spleiselag med staten for å bygge ut veinettet. Hovedprosjektene er E6 gjennom Helgeland, E8 i Tromsø og E6 vest for Alta.

Veisatsingen har en prislapp på 6 milliarder kroner, der staten bidrar med 3,7 milliarder. Resten må finansieres gjennom bompenger.

– Mister pengene til Sør-Norge

Det Sp-politikerne nå frykter er at pengepotten vil forsvinne sørover, hvis ikke lokalpolitikerne sier ja til spleiselaget i tide.

– Sier de nei til bompenger, vil de 6 milliardene gå til andre veiprosjekter i Sør-Norge. Vi er opptatt av at lokalpolitikerne ikke skal frarøve den nordnorske befolkningen en historisk sjanse til ny vei, sier Nordahl.

– Les også: – Bilistene må betale

Stortingsrepresentantene råder nå lokalpolitikerne til å tenke langsiktig – raskt.

– Etatene skal legge fram forslag til ny transportplan 29. februar. I Harstad har den samme debatten gått, og der har kommunestyret allerede snudd i saken. De skjønte hva som sto på spill og sørget for å komme med i planen. Nå har de andre kommunene det gjelder en knapp måned på seg til få alt på plass, påpeker Nordahl.

– Et hån

Odland presiserer at de skjønner frustrasjonen i distriktene, men at bompenger er et nødvendig virkemiddel for å sikre nærings- og distriktsutvikling.

– Politikerne må se samfunnsperspektivet i dette. Veiutbyggingen er ei verdifull investering for framtida, og vi opplever det som usolidarisk å ikke bidra til fellesskapet hvis man ønsker ny vei, sier Odland.

Han er spesielt skuffet over hvordan veisaken har blitt behandlet i Tromsø. Innfartsveien til byen, E8, har krevd mange menneskeliv.

– Les også: Har fått nok av bompenger

– Å utsette ny vei på ubestemt tid er et hån mot befolkningen. Får vi ikke finansiering med bompenger på plass nå, risikerer vi at saken blir satt på vent i 10 år. Det fortjener ikke folk i Tromsø og distriktet rundt, mener Odland.

Stortingspolitikerne påpeker at dersom lokalpolitikerne velger å si nei, så må de også ta konsekvensene av det.

– Toppen på frekkhet er at de nå antyder at Stortinget skal overkjøre byrådet i Tromsø. Det er å skyve ansvaret fra seg. Lokalpolitikerne må ta det ansvaret de er tillagt, avslutter Nordahl. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse