JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Advarer mot nei-stemmer

Den danske LO-lederen, Harald Børsting, «har ikke fantasi» til å tro på en velvillig innstilling fra regjeringen.

Mens uravstemningen om meklingsforslaget for 600 000 privatansatte i Danmark er inne i sin siste uke, finner LO-leder Harald Børsting grunn til å gå ut med en oppfordring til medlemmene om å stemme ja.

– Det er stadig reell risiko for en konflikt, sier han i et intervju med Berlingske Tidende. Men Børsting tror ikke lønnsmottakerne vil få noe ut av en konflikt.

– Det sier jeg, basert på erfaringene med måten regjeringen håndterte konflikten i offentlig sektor i 2008 på, da det fikk karakter av at fagforeningene skulle ha juling og ha tømt sine streikekasser. Den innstillingen kan de også ha til det private området. Om de endelig velger å komme med et inngrep – og det blir de jo nødt til på et tidspunkt – så vil det bare føre til at det meklingsforslaget som medlemmene har avvist, blir opphøyet til lov. Så jeg kan ikke se noen fornuftig grunn til en storkonflikt, sier Børsting.

Nei-kampanje fra HK

Som begrunnelse for sin løftede pekefinger trekker LO-lederen fram den store nei-kampanjen HK/Privat har ført siden før påske: Mengdevis av helsidede avisannonser og massiv tilstedeværelse på nettavisene med oppfordringer til å stemme nei. Det skyldes at HK/Privat ikke har fått gjennomslag for sitt ultimative krav om å få fjernet en gammel regel som sier at 50 prosent av de ansatte i HK-funksjoner på en arbeidsplass skal stå i forbundet, før HK kan kreve en tariffav tale.

«100 prosent diskriminasjon», heter det blant annet på HK/Privats hjemmeside , der det blir lovet «flotte premier» utloddet blant de som deltar i avstemningen.

Også 3F og Dansk Metal lodder ut premier blant de som deltar, uten at det hittil er kommet fram opplysninger om at det har fått flere enn normalt til å stemme.

Fin balanse

Børsting understreker at han selvsagt respekterer HKs rett til å si nei, men uansett synes han det er en dårlig idé å nedstemme meklingsforslaget.

– Resultatet er i fin balanse, sett i lyset av den krisa det ble forhandlet fram i. Det er selvfølgelig ikke et jubelresultat som tar store kvantesprang, hverken på økonomien eller på nye områder. Men likevel er det noe nytt om sosial dumping, om sluttpakker etter oppsigelse og at reallønna blir opprettholdt. Jeg synes våre medlemmer skal være tilfredse, slår han fast.

Motstand byggebransjen

I Tillegg til HK/Privat fører en rekke lokale fagforeninger innenfor byggebransjen sine egne nei-kampanjer, i protest mot at det ikke lyktes å få skrevet solidaransvar inn i de nye tariffavtalene. Det gjelder for eksempel Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening under 3F i København.

Annonse
Annonse