JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frir til Ap

Frp-leder Siv Jensen vil gå bort fra målet om at to tredjedeler av klimakuttene skal tas i Norge.

Nå inviterer hun Arbeiderpartiet til å bli med på et nytt klimaforlik.

– Klimaforliket, der Frp ikke var invitert til å være med, var urealistisk da det ble inngått. Målet om to tredjedels kutt innenlands kan bare innfris ved å flagge ut norsk næringsliv. Det er helt meningsløs politikk. Slike forlik oppnår bare en ting – det skader folks tillit til politikere. Vi må i stedet få et forlik som spiller på lag med folk og næringsliv, sa Jensen da hun talte på til årsmøtet til Rogaland Frp søndag.

Klimaforliket fra 2008 mellom regjeringspartiene, KrF, Venstre og Høyre slår fast at Norge skal kutte 30 prosent i utslippene innen 2030 og ta to tredeler av kuttene hjemme.

– Les også: Vil presse fram et klimaforlik

Jensen kom i talen med en sterk oppfordring til Ap om å endre kurs.

– Jeg håper Jens Stoltenberg legger bort skadelig symbolpolitikk, og heller tar kontakt for å få Frp med på et forlik for å fjerne kravet om urealistiske høye klimakutt innenlands. Sammen har våre to partier flertall i Stortinget, sammen kan vi foreta disse utslippskuttene der det er best økonomisk å gjøre det, og der vi får størst nytte og effekt av det. Dette til glede for både norsk næringsliv og globale CO2-målsettinger, sa Jensen.

Energi- og miljøpolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, Eirin Sund, sier Ap er positiv til mer klimasamarbeid med Frp, men avviser at partiet kommer til å bli med på nytt forlik i Frps regi.

– Vi samarbeider med de andre partiene om klimameldingen, og det kommer vi til å fortsette med. Men ingenting er bedre enn om alle partier, inkludert Frp, kan samle seg om den nye klimameldingen. Vi vil helt klart oppfordre Frp til å bli med ved neste korsvei, sier Sund.

– Les også: Grønt klimafond i det blå

Stortingsmeldingen om norsk klimapolitikk skal blant annet gi svar på hvordan de norske klimamålene skal nås. Klimameldingen er blitt utsatt en rekke ganger, hovedsakelig på grunn av uenighet i regjeringen. Forrige uke sa miljøminister Erik Solheim (SV) at klimameldingen tidligst vil bli lagt fram for Stortinget i juni.

Ett av de viktigste stridstemaene er hvorvidt målsettingene fra 2008 fortsatt står ved lag.

Sund ønsket søndag ikke å kommentere Frps oppfordring om å gå bort fra målet om to tredjedeler av klimakuttene i Norge.

– Vi jobber nå med en ny klimamelding som vi kommer til å legge fram når den er klar, og før den tid ønsker jeg ikke å kommentere deler av avtalen, sier hun. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse